Analiza sastanka lidera: Pozitivne poruke pretvoriti u djela

Vijesti 29. maj 201617:43 > 19:03
N1

Svi lideri zemalja regije na jednom mjestu. Sastanci, poljupci, rukovanja, zajedničke forografije, uglavnom optimistične i kurtoazne poruke za budućnost i bolje odnose. Nakon svega je ključno pitanje da li će sve ono što se dešavalo protekla dva dana imati odjeka nakon što svi lideri stignu u svoje države, na svoja svakodnevna radna mjesta...

Politika na Balkanu, generalno je neodgovorna. Izgovorene riječi uglavnom su u svrhu manipulacije i rijetko koji lider osjeća obavezu da ih pretvori u djela, stav je stručnjaka. Politika većine zemalja regije ne gleda dalje od prvih izbora. Međusobni razgovori teško da će preko noći riješiti prebleme, ali imaju svrhu.

“Regionalna diplomacija i mehanizmi koji omogućavaju makar i kalendarsko održavanje samita, odnosno susreta, na političkom vrhu imaju svoju svrhu bez obzira na rezultate. Prije svega šalju jednu poruku da su stvari uredu, da su stvari pod kontrolom i da dijalog i komunikacija mogu da teku što je ponekad izuzetno bitno”, smatra Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na FPN u Sarajevu.

Zbog međusobnog podmetanja nogu, nepovjerenja, politika regije, propušta biti bitan faktor u odlučivanju izvan njenih granica. Politički lideri propuštaju da zajedničkim snagama postanu subjekat, a ne objekat međunarodnog odlučivanja. Umjesto toga konstatno upomoć pozivaju strane medijatore da rješavaju domaće probleme.

“Kad bi se tako razmišljalo onda bi zaista dosta nesporazuma i neslaganja koja postoje sada u regionu izgledali dosta smiješno. Ali oni kad bi bili prevaziđeni postavilo bi se pitanje svrhovitosti mnogih lidera i njihovih politika. Te bi politike pale i oni bi bili kao u onoj staroj priči ‘Car je go’, a sad se čini da su oni obučeni zbog toga što podstiču različitosti i kreiraju atmosferu straha kod drugog”, ističe Nenad Đurđević, Forum za etničke odnose Beograd.

Spustiti političke razgovore na najniži nivo, bilateralni. Takve susrete je najteže organizovati. Ali oni su, smatra struka, ključ uspjeha.

“Danas ćemo iz Sarajeva vidjeti slike njih ruku pod ruku, odlicno raspoloženih, sa nekim pravim porukama, a za dan-dva će opet doći do nekih bilateralnih sukoba koji će biti korišteni samo u svrhu dnevno-političkih razloga u jednoj ili drugoj zemlji iz koje dolaze”, navodi Ivana Dragičević,vanjskopolitička urednica N1.

Politika regije mora shvatiti da niti jedna država nije dovoljno ekonomski ili na bilo koji drugi način jaka, da bi ostala izolovana. Lideri moraju shvatiti i da vođeni emocijama, prkosom i minulim događajima, propuštaju koristiti potencijale regije, i konačno pružiti bolji život građanima koje prestavljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.