Dan bijelih traka – jasna poruka vlastima u Prijedoru

Vijesti 31. maj 201619:20 > 19:24
N1

Dvadeste i četiri godine od kada je nesrpsko stanovništvo u Prijedoru moralo da se označi biljelim trakama, obilježene su danas širom Bosne i Hercegovine.

Građani okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” prošetali su glavnom ulicom u Prijedoru i na trgu položili cvijeće za 102 ubijene prijedorske djece.

Glas sa lokalnog radija koji naređuje nesrpskom stanovništvu da se obileži bijelim trakama i na kuće istaknu bijele plahte i danas pamte mnogi Prijedorčani.

Obilježavanje Dana bijelih traka borba je protiv fašizma u svim gradovima BiH i jasna poruka lokalnim vlastima da prestanu ignorisati zločine počinjene u Prijedoru.

Podsjetili su na 3.176 ubijenih Prijedorčana.

Stotinu i dvije bijele ruže sa imenima ubijene djece, te dječije cipelice opominju lokalnu vlast da ubijenoj djeci još nije izgrađen spomenik.

Inicijativa jer me se tiče, organizator ovog okupljanja, sačinjena je od nevladinih organizacija iz cijele BiH. Njeni aktivisti su svih nacionalnih pripadnosti koji već petu godinu podržavaju zahtjev zahtjev roditelja 102 ubijenih djece.

Šetnja sa porukom da se nikada ne ponovi obilježavanje ljudi zbog nacionalne pripadnosti, da svi državljani BiH prestanu ignorisati strahote prošlosti, protekla je bez incidenta.

Međutim, gošća Floreance Hartmann tvrdi da je danas bila žrtva diskriminacije u jednom ugostiteljskom lokalu.

Ni obilježavanja Dana bijelih traka u Banjaluci nije proteklo mirno. Dok su aktivisti dijelili letke koji simbolizuju stari telefonski imenik sa imenima nestalih i ubijenih Prijedorčana jedan nezadovoljni građanin je negodovao i pocijepao letak.

U daljem ometanju zaustavili su ga aktivisti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.