Marjanović za N1: Odluka o diplomama donesena prebrzo

Vijesti 03. jun 201621:29 > 21:40
N1

Senat Univerziteta u Sarajevu je danas donio zaključak o izjednačavanju diploma po starom sistemu sa master diplomama po bolonjskom sistemu, a prof. dr. Damir Marjanović za N1 je komentarisao taj zaključak te rekao kako se nada da su u Senatu dobro razmotrile o tome.

“Ne znam koji je motiv te odluke i to je sve od te informacije što sam čuo. Ja se samo nadam da su kolege u Senatu dobro razmotrile i uporedile planove i programe tih četverogodišnjih prijašnjih studija, prije bolonjskih i ovih master studija po Bolonji i da su na osnovu jedne dobre analize rekli da znanstveno i obrazovno te diplome nose istu težinu. Sve ostalo ne mogu komentarisati”, kazao je Marjanović.

Ako se išlo po tome da ljudi imaju iste uvjete prilikom zapošljavanja, mislim da Senat nije trebao biti taj koji je trebao da verificira nego poslodavac da kaže prihvatamo i jednu i drugu diplomu. Prema ovim informacijama koje imam, moram priznati da mi nije baš jasno zbog čega je ta odluka donešena tako da ću sačekati naredne dane da bih vidio to pojašnjenje i siguran sam da će se narednih mjeseci poprilično pričati o ovome”, dodao je Marjanović za N1.

Na komentar kako su studenti kazali da su protiv ovoga i da se prilikom tog zaključka radilo njima iza leđa je istakao: “Da li se radilo njima iza leđa ili ne, ja to ne znam, ali čini mi se da je odluka donešena prebrzo i ne mogu da se sjetim da je bila neka velika rasprava na tu temu u okviru akademske zajednice, u okviru fakulteta, u okviru stručnih krugova koji su trebali da kažu može li se to uraditi ili ne. Nisam to upratio ili mi je to promaklo, a malo stvari mi promakne iz tog sektora, tako da je najgora stvar koja može da se dogodi jeste da je ovo jedna brzinska odluka da bi se ugasio neki požar pa da se za nekih šest mjeseci ispostavi da smo gasili požar benzinom“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.