Drvorezbarstvo i Konjic – tradicija "vriska duše u drvetu"

Vijesti 11. jun 201615:54 > 19:27
N1

Mnogo je toga po čemu je Konjic specifičan ne samo u BiH već i regiji, ali ono po čemu se za Konjic čulo u svijetu je zasigurno drvorezbarstvo.

Dvije porodice, Nikšić i Mulić, u Konjicu čuvaju stoljetnu tradiciju drvorezbarstva. Firmu “Mulićev Rekord” osnovao je Ismail Mulić 1929. godine. Kuća Mulića sada je muzej drvorezbarstva, a tradiciju nastavlja njegov unuk Sejfudin Vila.

Drvorezbarstvo jednom riječju je ljubav, ekspresija, vrisak duše utiskan, ucrtan, urezan u teksturu drveta“, komentarisao je Sejfudin Vila iz  “Mulićevog Rekorda”.

Vještinu drvorezbarenja u konjički kraj donijeli su drvorezbari iz Hercegovine. Austrijska Monarhija je prepoznala drvorezbarstvo i podigla ga na umjetnički nivo. Kao predmet drvorezbarstvo se izučavalo do 2. svjetskog rata.

Namještaj iz Mulićevog Rekorda stigao je na svih 5 kontinenata. Vila kaže da od kuća pokušavaju svojim namještajem napraviti domove, a tradiciju očuvati školom drvorezbarstva koja se organizuje skoro svake godine.

“Trudimo se da prvo u školi pomognemo da postanu bolji ljudi a onda da ih naučimo da i oni kroz vrijeme raduju cijeli svijet sa nekakvim proizvodima različite upotrebne vrijednosti”, dodao je Vila.

U porodici Nikšić tradicija drvorezbarstva je već 4 generacije. Ljubav prema ukrašavnju drveta se uspješno prenosi sa koljena na koljeno, a tradicija se sada spaja sa modernim.

“Upotrebljava se identična tehnika koja se koristi za proizvodnju tradicionalnog drvorezbarenog namještaja, s tim da su motivi  pojednostavljeni, apstrahirani tako da mogu komunicirati i ne remetiti formu koja je najbitniji dio modernog dizajna”, kazao je Orhan Nikšić.

Za moderan dizajn osvojili su i mnoge nagrade. Posljednja je za stolicu Unna koja je osvojila prestižnu nagradu za dizajn proizvoda za opremanje enterijera, ali i nagradu “Interior Innovation Award” za 2015. godinu.

“Ostvarili smo i saradnju sa poznatim svjetskim dizajnerima – sa skandinavskim, a također radimo i sa poznatim dizajnerima iz Londona na novim proizvodima i sa tim treba da se predstavimo na sajmu u Parizu”, objasnio je Adem Nikšić.

Za drvorezbarstvo i Konjic, zahvaljujući porodicama Mulić i Nikšić, čuo je cijeli svijet. Drvorezbarstvo posebno štite i čuvaju a možda uskoro bude i pod zaštitom UNESCO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.