Aćimović: Napetost u Ukrajini može imati ozbiljne posljedice po BiH

Vijesti 25. jan 202211:51 > 15:55 0 komentara
N1

Situacija u Ukrajini bi se trebala razjasniti do 15. februara, ali stvari ne treba gledati crno-bijelo, rekao je za N1 nekadašnji počasni konzul Ukrajine i ekonomista Draško Aćimović. Dodao je kako ova napetost može imati posljedice po BiH.

“Stvari se u globalnoj politici, geostrateški ne dešavaju od danas do sutra. Stvari su planirane. Cjelokupna situacija nije crno-bijelo, ima mnogo nijansi sive. Ukrajina ima rezervi od 9 triliona, Ukrajina je najveći proizvođač pšenice na svijetu, učestvuje i u proizvodnji urana, tako da mnoge stvari koje se tamo dešavaju su vezane za interese finansijski”, kazao je Aćimović

N1

“Karta iz 2004. godine nakon izbora najbolje govori o podijeljenosti države. Dva predsjednika su imali podijeljenu moć, taj plavi dio na kojem je pobijedio Viktor Januković, cijeli istočni dio. To je nevjerovatno da se ni u jednom gradu nije desilo da neki drugi kandidat pobijedi” , naglasio je Aćimović.

Istakao je kako su ovom trenutku ne samo SAD već i Velike Britanija i Japan pripremaju za povlačenje”.

“Cilj se već na neki način ostvaruje, cilj tih sukoba, cilj nekoga trećeg u ovom momentu strani investitori izlaze iz zemlje, povlače kapital. Ukrajinci uvijek misle o sadašnjosti, nikada se toliko ne bave prošlosti. Pripremaju se za dešavanje u Lugansku i Donjecku, ali bez panike, bez euforije, kao što to čine stranci.”, naveo je.

Dodao je kako se trenutno organizuje teritorijalna odbrana, ali ništa napadno. Predsjednik je, dodaje, informisao građane da se vode veliki diplomatski razgovori, tako da se još uvijek može reći da na terenu radi diplomatija.

Na pitanje da li napetost u Ukrajini može imati ozbiljne posljedice po situaciju na Balkanu, pogotovo u Bosni i Hercegovini, Aćimović je odgvorio potvrdno,

“Stvari koje su dogovorene između velikih sila, što mi ne znamo, mogu imati u tim njihovim dogovornima velike reperkusije unutar zemlje. Ti situaciju bi pojedini korumpirani političari mogli iskoristiti za izazivanje sukoba. To je nešto što se može desiti u BiH”, istakao je.

Zaključio je kako bi se situacija trebala razjasniti do 15. februara.

“Rusija ima veliku energetsku moć. Uvijek su svi problemi nastajali zimi, kada je moglo manipulisati dotokom plina. Ako se budu dešavale neke veće stvari, onda će se dešavati do 15. februara. Poslije toga mislim da će diplomatija i razum prevladati”, kazao je Aćimović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!