Aćimović: Nismo u kritičnoj situaciji za sivu listu

Vijesti 16. feb 202418:09 0 komentara

Izbjegli smo sivu listu Moneyvala. Šta u ekonomskom smislu BiH dobija usvajanjem Zakona osprečavanju pranja novaca, da li je amnestija kapitala rješenje da BiH bude skinuta sa liste nakorumpiranijih zemalja svijeta? Da li bi to podržala međunarodna zajednica? O cjelokupnoj ekonomskoj situaciji u zemlji i enormno visokim cijenama osnovnih životnih namirnica razgovarali smo sa ekonomistom, Draškom Aćimovićem.

“Ja prvo želim da zaista čestitam, da idemo bar jedan korak naprijed, da se nešto pozitivno dešava. To je u svakom slučaju jedan pozitivan zakon. Međutim, možda da razjasnimo. Dospjevanje na sivu listu Bosne i Hercegovine ne zavisi od tog zakona, znači ono zavisi od nekih drugih parametara. Taj zakon je postavljen, ali je u svakom slučaju jedna od stavki koja je vrlo važna za stabilnost Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon je jedan od četiri zakona koji su neophodni za otvorenje predpristupnih pregovora s EU, tako da je iz te perspektive jako značajno. Zašto kažem da nije ovo jedini uslov za dospjevanje Bosne i Hercegovine na sivu listu? Zato što je sedmočlana ekipa izvršilaca već nekoliko dana u Bosni i Hercegovini, oni su već obavili provjere sa određenim bankama iz Federacije, iz Republike Srpske, obavili su razgovore i danas su imali te razgovore. Možemo reći, jako pozitivna stvar za Bosnu i Hercegovinu je da ima stabilan bankarski sistem, ima izuzetno likvidne banke, banke koje imaju velike profite, banke koje su pod izuzetno dobrom kontrolom agencije za bankarstvo. Na bankovnoj strani Bosna i Hercegovina je u jako dobroj stabilnoj i dobroj situaciji.” kazao je Aćimović.

Aćimović smatra da nema razloga zbog kojih bi naša zemlja trebala biti na sivoj listi.

“Što se tiče kontrole terorizma i stvari vezanih za terorizam, možemo reći da je veliki napredak ostvaren unutar Bosne i Hercegovine sa novom garniturom obaveštene sigurnosne agencije koja je zaista situaciju uzela, možemo slobodno reći, pod jednu stabilnu kontrolu. Tako da i sa te strane je Bosna i Hercegovina stabilna, nismo mi u nekoj kritičnoj situaciji za sivu listu, tako da u svakom slučaju ovaj zakon je dobar, pozitivan i idemo dalje, nadamo se usvajanju još tri zakona.”

Da, evo, rekli ste nekoliko pozitivnih parametara, kakva su vaša predviđanja, kakav će biti izveštaj ovih predstavnika Moneyvala u Bosni i Hercegovini?

“Mislim da će biti pozitivan, da neće doći do sive liste prema ovim informacijama koje ja imam do danas, nema nekih razloga da bi uopšte Bosna i Hercegovina dospela na sivu listu. Mislim da će ostati stabilno i da se u suštini tu ništa veliko neće promeniti. Vi znate da i dospjevanje na sivu listu ne bi bilo ništa novo za Bosnu i Hercegovinu, to je već jednom bilo, mislim negde u 2014. da je Bosna i Hercegovina bila na sivoj listi. Međutim, sada su geopolitičke okolnosti sasvim drugačije, imamo jedan rat, izuzetno veliki rat u Evropi, koji prijeti da se širi, tako da mislim da ni slučajno niko od političara ne bi sebi smeo dopustiti hrabrost ni luksuz da ovaj zakon ne primenjuje.” zaključio je Aćimović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!