Aćimović o “zelenom svjetlu” za pregovore sa EU: Otvorena su tri ekstremno važna pitanja

Vijesti 25. mar 202418:04 1 komentar
N1

Ekonomista po struci i bivši diplomata i ambasador BiH u Belgiji, Draško Aćimović komentarisao je za N1 dobijanje zelenog svjetla za otvaranje pregovora BiH sa EU.

“Ja vjerujem u EU i vjerujem da BiH pripada EU. Dijelim pozitivno raspoloženje koje su i predstavnici Trojke danas pokazali, tako da zaista mi je drago, makar mali pomak i pozitivizam nego sve te crne nacionalističke i kriminogene izjave kojima smo okruženi godinama”, kazao je Aćimović.

Kaže da su otvorena tri jako važna pitanja na koje nismo dobili odgovor.

Otvorena su tri ekstremno važna pitanja, prvo pitanje je zašto je BiH prošle godina postala najkorumpiranija država u Evropi? Ako smo pogoršali status, znači da smo za mjesto gori, a ako govorimo o nekakvim uspjesima i reformama, kako smo postali najkorumpiranija zemlja? Drugi podatak koji se sakriva kroz masu demagoških informacija je pozicija MMF-a. Rečeno je da poslije dugog niza godina imamo deficit obje vlade, i RS i FBiH? Zašto je to alarmantno, zato što su ekstremni prihodi i prikupljeno je daleko više poreza nego što je planirano. Kako su obje vlade mogle doći u deficit sa dodatnim prilivom sredstava?“, kazao je Aćimović.

Ističe da je BiH zeleno svjetlo dobila u “ratnoj grupi”.

Ne može BiH ići bilo gdje u civilizovani svijet kao najkorumpiranija. Ušli smo u tzv. ratnu grupu sa Ukrajinom i Moldavijom. To je prvi put u historiji Evropa da tri zemlje ulaze za vrijeme ogromnog rata u Evropi“, kaže Aćimović.

Aćimović ističe da još jedna bitna stvar nije pojašnjena građanima BiH.

Mogli smo uraditi self screening, to bi bila velika stvar za BiH. Već sada kasnimo u okviru svoje grupe godinu i nešto dana. Postoji još jedna stvar koja nije objašnjena građanima BiH. Pridružili smo se zajedničkoj bezbjednosnoj politici. Da li to označava da će BiH morati slati svoje vojnike tamo gdje budu slale zemlje EU. Dosta je stvari koje moramo iskomunicirati sa građanima BiH“.

Moram i pohvaliti ministra Konakovića koji se posvetio cijelom procesu i ne možemo reći da nije bio aktivan i dati mu pohvale. Predsjedništvo BiH je zajednički ostvarilo jedan izuzetan vanjskopolitički rad koji je pomogao u ovome“, dodao je Aćimović.

“Ovo nije pregovarački tim nego krizni tim za razgovore, pregovore i saradnju. Ja mogu navesti jedan primjer, prije neke četiri godine, gospodin Komšić je imao inicijativu da se osnuje jedna grupa koja bi povezivala cijeli sistem. Nažalost ta inicijativa je odbačena”, kaže Aćimović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare