Aćimović: Samo se u BiH omladina ne bori za svoja prava

Vijesti 19. apr 202211:06 > 11:44 0 komentara

Potrošačka korpa u BiH i dalje ima epitet “nikad skuplje”. Prosječna plata ne može pokriti ni pola od iznosa koliko je na mjesečnom nivou potrebno za život. Zašto cijene rastu, plate miruju, zašto nema reakcija niti nadležnih, ali ni građanki i građana BiH? Kako izaći iz ove ekonomske situacije i koliko je ona povezana sa ratom u Ukrajini. Za Novi dan govorio je ekonomski stručnjak, nekadašnji počasni konzul Ukrajine Draško Aćimović.

“U situaciji kad gori svijet političari pričaju ko će biti kandidat, ko će biti prvi na listi, a ko drugi…. To je bolesno, moram iskreno reći”, rekao je Aćimović.

Radio je, podsjetio je, u puno zemalja i priznaje da nigdje nije vidio da se omladina ne bori za svoja prava.

“Ljudi koji su radili po 40 godina, došli su do momenata kad bi trebali normalno da žive, a žive možda najgore u svom vijeku. Njih mogu razumjet da su preumorni, ali ne mogu razumjeti omladinu koja se ne interesuje za svoja prava. Oni čak potenciraju nacionalističke teme, umjesto da pričaju kako da bolje žive, kako da dođu do novaca, kako da se obrazuju. Mi imamo jednostavnu situaciju, sa normalnim odnosom prema državi, prema ljudima, preokrenuti situaciju u potpunosti…”, kazao je Aćimović.

Je li normalno plaćati kredit 500 KM, ako bismo mogli plaćati 300 KM, upitao je.

“Niti Vijeće ministara, ni entitetski ministri, niti finansijski ministri nisu učinili ništa da se prije dvije godine kada se moglo raditi na dugovanjima i kad se moglo restraktuirati dugovanja, kad je bilo puno novca, moglo se osloboditi dugovanja, koje su mnoge zemlje dobile i koje su odlučile ići demokratskim putem“, naveo je, dodajući:

“Ako smo od akciza i PDV-a u prva četiri mjeseca dobili više od pola milijarde, zamislite kakve bi uštede bile da se spriječi kriminal u javnim nabavkama. Više ne bi bio višak od pola milijarde nego od milijardu. l plus bi dobili kandidatski status i još novca. Taj novac se ciljano mogao usmjeriti grupama kojima je potreban taj novac”, rekao je ekonomista Aćimović.

Cijene ne treba da budu na ovakvom nivou kakvom jesu, naglasio je.

“Vjerujem da sa reorganizacijom ekonomskih aktivnosti, imamo neograničenih novaca, već sada i mogli bi se osloboditi i tih kredita sa jako lošim uslovima, iskontrolisati cijene i pomoći građanima”, zaključio je Aćimović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!