Aćimović: Vladajuće partije su željele pokazati da BiH ne funkcioniše kao država

Vijesti 17. aug 202114:47 > 16:23 0 komentara
N1

Draško Aćimović ekonomski i politički analitičar u "Novom danu" je govorio o blokadi institucija zemlje koju političari urušavaju.

Sve je zablokirano u državi i ne možemo govoriti o ekonomskim mjerama u državi koja je blokirana. Trebali bi doći izbori za godinu dana, a u FBiH još nije formirana vlast, niti su odabrani predsjednik i podpredsjednik. U Republici Srpskoj vlast čine tzv. preletači, odnosno ljudi koji su prešli iz opozicionih stranki u vladajuću koaliciju sa SNSD-om i to je vlast o kojoj se ne može ništa pozitivno reći”.

Aćimović je dodao da je aktuelna situacija zastrašujuća jer ne radi ni Parlament BiH, te da Vijeće ministara BiH nije radilo od prvog dana.

Jedino što radi u ovoj državi je poreska uprava da uzme od najsiromašnijih građana ono malo što im je ostalo, jer od velikih državnih firmi i institucija nemaju šta uzeti obzirom na činjenicu da su sve u ogromnim minusima.

U vezi brojnih aktivnih požarišta u zemlji koja nisu gašena danima iz zraka jer član Predsjedništva BiH nije dao saglasnost za angažiranje helikoptera Oružanih snaga Aćimović zaključuje da je to “ubistvo s predomišljajem”.

Ako vi znate da neko može stradati na tom terenu, a vi ne radite svoj posao, ja koliko znam to je “ubistvo sa predomišljajem”. Sve stvari koje se trenutno dešavaju su strašne, ali one su tok koji vodi ka novom konceptu BiH. Vladajuće partije su željele da pokažu da BiH ne funkcioniše kao država, i to su definitivno pokazale zadnje tri godine i sada se ide na varijantu što dužeg zagrubljivanja da bi građani dobili osjećaj da više nema šanse da dođe do nekog smirivanja” .

Aćimović se nije složio sa mišljenjem većine građana da je trenutna situacija jedna u nizu igara političara, istaknuvši da su političari prešli crvenu liniju u mnogim stvarima za koju moraju krivično odgovarati i biti suđeni.

Nastavak razgovora Draška Aćimovića sa Sanelom Dujković možete pogledati u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!