Advokat o tragediji u Banjaluci: Konkretno snimanje nema elemente krivičnog djela

Vijesti 07. nov 202316:59 0 komentara
N1/Arhiv

Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, pojašnjava da internet nasilje nije precizirano kao takvo u Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

“Kada govorimo o objavljivanju spisa, neovlašteno objavljivanje tuđeg spisa, portreta i snimka to je ovo novo krivično djelo u našem Krivičnom zakoniku, koje je nastalo zbog sličnog tragičnog slučaja, govorimo o kazni zatvora do dvije godine, ili u težim oblicima djela možemo govoriti o kazni zatvora do deset godina, ako je dovelo do smrtne posljedice”, navodi Jokić i osvrće se na tragičan slučaj iz Banjaluke:

“Mislim da će ovdje i struka i praksa Evropskog suda za ljudska prava da stanu na stanovište da ovo nije bio privatni videosnimak, bez obzira na njegove posljedice. Zato što govorimo o videosnimku koji je nastao u toku radnog vremena, u centru grada, na glavnoj raskrsnici. Tako da osoba koja je na snimku nije mogla da očekuje privatnost u tom trenutku.”

Snimanje u konkretnom slučaju, ističe Jokić, nije krivično djelo samo po sebi, koliko god bilo za moralnu osudu i dodaje:

“Krivično djelo bi bilo da je taj snimak načinjen tajno, u prostorijama u kojima se očekuje privatnost. Ono što bi trebalo da očekujemo jeste da postanemo društvo koje od toga neće praviti priču, koje od toga neće napraviti situaciju da ugled osobe do te mjere bude narušen i uništen, da ta osoba poželi da digne ruku na sebe. To je onaj tragični dio da smo mi postali takvo društvo i ne postoji zakon koji će jednom odredbom da promijeni nas”.

Za kraj, pojašnjava, da vrijeđanje putem društvenih mreža nije krivično djelo, već prekršaj za koji je propisana novčana kazna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!