Afera “Kiseonik” stigla i u FBiH: Tužilaštva pokreću istrage u Zenici i Orašju

Vijesti 30. sep 202119:27 0 komentara

Nakon afere "Kiseonik" u Republici Srpskoj, nepravilnosti su uočene u nabavama kisika u Domu zdravlja Zenica i kantonalnoj bolnici Orašje. Nadležna tužiteljstva pokreću istrage.

Industrijski i medicinski kisik. I jedan i drugi imaju istu oznaku i ništa drugo, ni svrhu, niti način korištenja i distrubucije.

“Struka se ne konsultuje nikad na vrijeme, nego samo kada zagusti, kada dođe vrijeme, tako je bilo sa respiratorima, tako je nažalost i sa medicinskim kisikom. Mene je jedino strah da nije na desetine domova koristilo ovakav kisik, a iskreno se nadam da je bilo iz neznanja, a ne iz namjere jer ne mogu zamisliti taj um pogotovo ljekar koji bi spojio na tehnički ili industrijski kisik”, rekao je Ilhan Buštalić, šef Odsjeka za hemiju na Metalurškom fakultetu UNZE.

Sve to istražit će nadležno tužilaštvo.

“U saradnji sa MUP-om ZDK formiran je odmah tužilačko-policijski tim koji je po formiranju spisa odmah poduzeo odgovarajuće mjere i radnje u cilju provjere navoda koji su se pojavili u medijima”, navela je Asmira Redžić iz Tužilaštva ZDK.

Od iste kompanije koja nema potrebne dozvole Agencije kisik su nabavljali i u Kantonalnoj bolnici u Orašju, koji su nakon medijskih objava obustavili daljnu nabavku kisika, ističu odgovoru za N1.

Napominju do sada su utrošili 8.000 kilograma tog kisika, a Dom zdravlja Zenica, koji kao ustanova primarne zdravstvene zaštite troši vrlo male količine, od marta do danas utrošio je 160,8 kg kisika. Bivše i aktuelno rukovodstvo pripadaju različitim političkim strankama pa tu priča poprima drugi karakter.

Iz zeničkog Doma zdravlja su demantovali u pisanoj reakciji izjavu bivše direktorice koju je objavila na društvenim mrežama, kazavši kako je firma koja je bila dobavljač ista kao i u vrijeme njenog mandata, samo da je došlo do promjene naziva.

“Nabavka se vršila od firme Linde gas do 2017. godine kada ona mjenja naziv u GTG plin, nakon toga početkom 2020, ili pred kraj 2019. godine GTG plin u IBP d.o.o Zenica od tih firmi se vršila nabavka plina za vrijeme mog mandata”, tvrdi Selvedina Sarajlić Spahić, bivša direktorica Doma zdravlja Zenica.

“Navodi da je sa firmom GTG potpisivala ugovore, svjesno izbjegavajući kazati da je firma “Istrabenz plini” pravni sljedbenik firmi IBP d.o.o Zenica, odnosno GTG plin sa kojima upravo i Sarajlić Spahić potpisivala ugovore”, istakli su iz Doma zdravlja Zenica.

Ono što se dešava u njihovom gradu ukoliko je suditi prema odgovorima anketiranih, Zeničane i ne interesuje.

“Nešto malo sam pročitala, a u naas su samo afere iza afere te respirator te kisik, ne znam šta bih vam rekla”, rekla je građanka Zenice.

U međuvremenu stručna javnost alarmira i podsjeća.

“Ono što bi istraživanje u ovoj oblasti moralo detektovati i zaustaviti je upotreba uljnih kompresora za dopremanje medicinskog kisika u zdravstvenim ustanovama. Takav nemar i neznanje su prije par godina u jednoj od BiH zdravstvenih ustanova uzrokovali pojavu ulja u plućima beba. Pisali smo o ovome. Upozoravali. Ništa se nije dogodilo. Idalje se koriste uljni kompresori u zdravstvenim ustanovama, a evo sad i industrijski kisik”, naveo je Almir Badnjević, direktor Verlaba.

“Ne može biti kisik H6, naravno, voda u Bosni je H20 kao što je voda u česmi koju pijete, ali ne možete sada navesti Bosnu u vodovodni sistem grada Zenice i da ljudi konzumiraju tu vodu”, dodao je Bušatlić.

U odgovoru za N1 iz Agecije za lijekove i medicinska sredstva BiH naglašavaju da jedino Messer Tehnoplin ima dozvolu za proizvodnju i može vršiti promet na veliko, kao I dozvolu za stavljanje lijeka u promet u BiH, iz čega proizilazi zaključak da Istrabenz plini d.o.o Breza nije imao potrebnu dozvolu, iako je određeni inostrani certifikat dostavljen zdravstvenim ustanovama u Zenici i Orašju.

Za N1 ističu da trenutno prikupljaju relevantnu dokumentaciju i pripremaju odgovor na kompletnu situaciju, isto kao i nadležna tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!