“Ako Dodik ostane bez funkcije, to će biti dan D za BiH”

Vijesti 28. dec 202316:18 1 komentar
F.Z./N1

Pojedini delegati u Domu naroda BiH, komentarisali su posljednje najave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika o otcjepljenju entiteta, ukoliko visoki predstavnik, Christian Schmidt, posegne za ovlastima, te donese rješenja koja se tiču upravljanja državnom imovinom.

Član Kolegija Doma naroda, lider HDZ BiH, Dragan Čović, izbjegao je i ovoga puta konkretno odgovoriti na pitanje o Dodikovim potezima.

“Svako za sebe neka tumači opasnost odluka, na nama je da činimo sve da ova država funkcionira, predstavnici hrvatskog naroda u Domu naroda, čini sve da ova država funkcionira. Teško ću dati odgovor na pitanje o državnoj imovini, zahtijeva više vremena, mi o tome pričamo prethodnih 20 godina, ali da je to pitanje prijepora oko kojeg se loma neka koplja, ja bih rekao bespotrebno, mislim da je Zakon vrlo precizno definirao što je državna imovina u BiH i kako su definirane nadležnosti pojedinih institucija”, rekao je lider HDZ-a BiH.

Delegat Kluba Hrvata, Zlatko Miletić, Dodikove prijetnje pak doživljava ozbiljnije.

“On u više navrata u ovoj godini u svojim izjavama očigledno krši Dejtonski sporazum i mislim da je davno bilo vrijeme da institucije BiH, pa i Ured visokog predstavnika, protiv njega kao pojedinca, poduzmu određene mjere, nažalost to nisu uradili. Da li se boje posljedica svega toga ili je problem neki drugi, ja to ne mogu cijeniti. Tim izjavama se u velikoj mjeri narušava i ovako složeno stanje. Ja očekujem u toku naredne godine da ćemo mi biti u velikim izazovima, pogotovo ako Dodik bude u situaciji da ga kojim slučajem osudi Sud BiH, i da mu izrekne mjeru zabrane političkog rada, ja mislim da će to biti ‘dan D’ za BiH. Mi se na to trebamo pripremiti i trebamo pripremiti institucije, jer nijedan pojedinac u ovoj zemlji ne treba da bude jači od sistema. Sva ta pitanja trebamo rješavati u skladu s Ustavom i zakonima”, kazao je Miletić.

Ukoliko “nelegalni Christian Schmidt” pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je ranije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Telering.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare