‘Ako mi kao Jevreji i kao muslimani shvatimo da nas povezuje ta bol…’

Vijesti 10. jul 202318:19 0 komentara
N1/F.Z.

Dan pred 28. godišnjicu srebreničkog genocida, u Memorijalnom centru Potočari održana je konferencija 'Srebrenica – kolektivno sjećanje' pod pokroviteljstvom Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Svjetskog jevrejskog kongresa i Udruženja 'Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa', s koje su odaslane snažne poruke. Ugledni Washington Post izvijestio je o događaju uz podsjetnik kako je srebrenički masakr jedini priznati genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a kojeg srpski lideri kako u BiH tako i u susjednoj Srbiji i dalje ne priznaju.

Kako je prenio američki medij, Jevreji i muslimani su se okupili uoči godišnjice jedinog priznatog genocida u Europi nakon holokausta, kako bi razgovarali o načinima na koje mogu iskoristiti svoju zajedničku bol da pomognu osloboditi svijet od mržnje i netrpeljivosti.

Uz podsjetnik da se radi o masakru u kojem je preko osam hiljada bošnjačkih, uglavnom muslimanskih, muškaraca i dječaka ubijeno u 1995. u Srebrenici, što su međunarodni sudovi proglasili zločinom genocida, Washington Post prenosi snažnu poruku potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menachema Rosensafta, koji je prisustvovao konferenciji.

Apsolutno je kritično za budućnost i židovskog naroda i (muslimanskog) bošnjačkog naroda, da udružimo snage u sjećanju kako bismo osigurali da se ovakvi zločini ne dopuste u budućnosti”, kazao je Rosensaft za Associated Press.

Inače, Svjetski jevrejski kongres vodeća je međunarodna organizacija koja povezuje i štiti jevrejske zajednice na globalnom nivou u više od 100 zemalja.

Rosensaft je predvodio izaslanstvo jevrejskih naučnika i mladih diplomata na konferenciji, koja je održana u Srebrenici kao dio ovogodišnjih komemoracijskih ceremonija, a poslužila je kao forum za razgovor dviju zajednica o životu s boli žrtve najvećeg zločina netrpeljivosti.

Ako mi kao Jevreji i kao muslimani shvatimo da nas također povezuje ta bol, možemo na tome konstruktivno izgrađivati kako bismo također iskovali svijet izvan patnje u kojem (genocid) postaje nezamisliv”, rekao je Rosensaft, sin dvoje Jevreja preživjeli iz nacističkih logora Auschwitz i Bergen-Belsen.

Washington Post podsjeća kako je srebrenički masakr bio “krvavi vrhunac” rata u BiH koji je trajao u periodu između 1992. i 1995., te kako su nakon zauzimanja grada pod UN zaštitom bh. Srbi odvajali bošnjačke muškarce i dječake od žena, majki i sestara, gonili ih po šumama i likvidirali, a tijela žrtava su potom ukopana u masovne grobnice koje su kasnije prekopavane, a posmrtni ostaci razbacani po drugim grobnicama kako bi se prikrili dokazi.

Srpski lideri u BiH i susjednoj Srbiji nastavljaju poricati da se u Srebrenici dogodio genocid — iako se ostaci žrtava masakra još uvijek otkopavaju iz masovnih grobnica i identificiraju DNK analizom”, navodi se.

Suljagić iz Srebrenice uputio izvinjenje za zločine Handžar divizije

Podsjećamo, tokom današnje konferencije direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić uputio je izvinjenje Bošnjaka u svoje ime i u ime funkcije koju obnaša za zločine počinjene nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Nemam nikakav službeni mandat – osim direktora Memorijalnog Centra Srebrenica – ali osjećam duboku potrebu da na ovom mjestu kažem sljedeće: Prije osamdeset godina jedan dio mojih sunarodnika stavio se u službu njemačke nacističke ideologije i naudio vama, vašem narodu, vašim očevima i majkama, djedovima i bakama. Ja vam se zbog toga izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost”, kazao je između ostalog Suljagić.

U Memorijalnom centru Potočari u utorak će smiraj naći još 30 žrtava srebreničkog genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ima 15 godina, a uz nju su još dva maloljetnika od 16 i 17 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!