“Ako MUP RS na entitetskoj liniji nije proba i znak onda ne znam šta će biti? Mrtva glava?”

Vijesti 03. apr 202418:10 1 komentar
Ilustracija/N1

"Ako sve ovo što se dešavalo na sjednici NSRS-a i prisustvo policije na entitetskoj liniji nije proba i znak da su vlasti Republike Srpske ozbiljni u separatističkim namjerama onda ne znam šta će drugo biti? Mrtva glava (treba) da se neko probudi", upitao je u programu N1 poslanik u NSRS-u i bivši potpredsjednik ovog bh. entiteta Ramiz Salkić.

Salkić je u Danu uživo je ocijenio da svi analitičari, političari i javni radnici koji govore da su to “isprazne priče” doprinose realizaciji Dodikovog plana jer se “ne stvara protuteža tom separatizmu, neki patriotski blok koji će se suprotstaviti”.

Poslanik SDA je komentarisao i američke sankcije pojedincima u Republici Srpskoj izrazivši nadu da je ovo “početak kraja” Milorad Dodika i da bi to rasteretilo ogroman broj građan Bosne i Hercegovine, posebno “ogroman broj bosanskih Srba koji su zarobljeni njegovom politikom”.

Kako komantarišete posljednja dešavanja u NSRS-u?

Na toj 11. posebnoj sjednici NSRS-a imali smo salvu izljeva islamofobičnih poruka, poruka Bošnjacima da nisu dobrodošli u Republiku Srpsku i zabrinjavajuće poruka da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije da žive što se može tumačiti i kao pritisak na njih. Svih ovih godina se pravi ambijent da su Bošnjaci sigurnosna prijetnja Srbima i RS-u – kroz obrazovni proces, medije, političko djelovanje. Vidite da prvi ljudi, koji predstavljaju bosanske Srbe, često napadaju na identitet, tradiciju, jezik i to je pokušaj dehumanizacije Bošnjak. (Govore) da je to narod koji ne postoji, koji govori jezik koji ne postoji itd.

Ramiz Salkić (N1)

Da li su Dodikove izjave prazne prijetnje?

Ne mislim da su prazne prijetnje, mislim da se priprema teren. Da bi proveli tako jednu veliku stvar kakva je seperatizam morate pripremiti ambijent i kreirati unutrašnju podršku za tu aktivnost. Srbija i Rusija su sponzori takve politike, a glavni zadatak je na Dodiku koji mora obrazovati nove generacije djece i omladine koji će povjerovati da je moguća uspostava nove srpske države i oni to rade kroz obrazovni proces. Sve se svodi kroz agendu Memorandum 2 SANU-a od 2011/12 koja, nakon što nije uslijedila reakcije međunarodne zajednice zbog presuda za genocid, da je VRS počinila genocid – oni su osjetili da je to pravi trenutak da učine naredni korak da se razgraniče i naprave podjelu države Bosne i Hercegovine. Dodik to radi strpljivo, uvijek govori o podjeli, ali ne govori o datumu. On radi na tom “pravom trenutku”. Svi analitičari, političari i javni radnici koji govore da su to isprazne priče doprinose realizaciji tog Dodikovog plana jer se ne stvara protuteža tom separatizmu, neki patriotski blok koji će se suprotstaviti.

Postoje li osobe ili politički subjekti koji bi se mogli suprotstaviti tom, kako kažete, Dodikovom planu nekom drugačijom politikom?

Mi svi zajedno se moramo suprotstaviti separatističkoj politici na način da nam je država iznad svega, da jasno prepoznajemo, etiketiramo i etabliramo u javnom prostoru to što Dodik radi i da zagovaramo kod predstavnika međunarodne zajednice snažnu reakciju. Ako Ramiz to zagovara, a vi banalizirate naravno da onaj od koga očekujemo neku vrstu pomoći je u dilemi jer oni koji brane BiH nisu jedinstveni u pogledu ozbiljnosti separatističke aktivnosti Milorad Dodika. Ako sve ovo što se dešavalo na sjednici NSRS-a i prisustvo policije na entitetskoj liniji nije proba i znak onda ne znam šta će drugo biti? Mrtva glava (treba) da se neko probudi?

Neki kažu da je ovo sve početak kraja Dodika?

Ja se nadam da je početak kraja i to bi rasteretilo ogroman broj građan Bosne i Hercegovine, ogroman broj bosanskih Srba koji su zarobljeni njegovom politikom. Isto kao što je bilo u slučaju sa ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem, svi su bili pod sankcijama zbog njih. RS je čitav u lepezi nekih sankcija. Sad su sankcije došle i do pojedinaca. Znate kada radite u nekoj firmi i izgubite pravo na račun u banci pitate će vas supruga i djeca: “Tata, zbog čega, podrške njemu? A šta ćemo mi jesti?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare