Ambasada SAD: Žalosno je što je Schmidt morao intervenisati

Vijesti 27. apr 202318:41 3 komentara
FENA

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH danas je saopćio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kompletne odluke su odmah objavljenje na zvaničnoj stranici OHR. Na nove odluke Schmidta odmah je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Oni su u svom zvaničnom saopćenju naveli kako je žalosno što je visoki predstavnik morao uopšte da interveniše.

“Neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu Visokog predstavnika od 7. aprila i postignu konsenzus i formiraju vladu u FBiH nije ostavio Visokom predstavniku drugu opciju osim da djeluje. Žalosno je što je Visoki predstavnik morao intervenisati kako bi osigurao uspjeh osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH”, naveli su.

Potom su dodali:

“Pozdravljamo poziv Visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u narednom razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi, ali Federacija BiH ne smije ostati bez vladavine u međuvremenu. Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama. Pravi patriotizam ogleda se u stvaranju bolje budućnosti za sve građane”.

OHR objavio odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta

Podsjetimo, Schmidt je danas nametnuo nove izmjene Ustava FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare