Ambasador SAD-a: Danas se kaju oni koji su bili protiv Aprilskog paketa

Vijesti 20. apr 202320:45 2 komentara
N1

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy u intervjuu za N1 rekao je da su maksimalistički zahtjevi i utopijska obećanja pogrešna, te da se u jednim pregovorima ne može dobiti sve.

Murphy je podsjetio na pad Aprilskog paketa iz 2006. godine, kazavši da je to usporilo razvoj BiH.

“U BiH sam, kao što znate, bio i nakon rada na Aprilskom paketu 2006. godine koji nije usvojen. Zašto? Zato što su neki obećavali savršenstvo. Govorili su: ne morate glasati za kompromis, dat ću ti sve što želiš. A drugi su govorili kako trebaju dobiti još pet drugih stvari. Propalo je. Mnogo vremena sam proveo trudeći da se da oko Aprilskog paketa postigne dogovor”, rekao je američki ambasador.

“Danas od istih političara čujem kako se ‘paket’ trebao usvojiti i da je greška što nije usvojen. Šanse poput ove ne dešavaju se često”, dodao je u intervjuu za N1.

Murphy je poručio da je pogrešno voditi se maksimalističkim zahtjevima i nuditi utopijska obećanja.

“Aprilski paket, kao što ljudi sada shvataju, učinio bi Bosnu i Hercegovinu boljim mjestom. To bi bio prvi korak na putu ka izgradnji bolje Bosne i Hercegovine. Gdje smo danas? Imamo viziju, ali kako doći do toga? Korak po korak! Moramo izgraditi most ka tim ciljevima. Kada pregovarate trebate shvatiti da nećete dobiti sve. Lideri koji vam obećavaju da ćete dobiti sve u jednoj sesiji pregovora vas lažu. To se ne može postići. Ovo je zajednički kulturni i historijski prostor u Bosni i Hercegovini”, poručio je američki ambasador gostujući u studiju N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare