Ambasadori iz RS odbili poslušati instrukciju MVPBiH o obilježavanju “1. marta”

Vijesti 01. mar 202311:39 3 komentara
N1

Ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda odbili su poslušati instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH, a koju je izdao ministar Elmedin Konaković u vezi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Ambasadori i konzuli iz RS su potpisali i saopštenje u kojem optužuju Konakovića “da zloupotrebljava poziciju i ide stopama Bisere Turković”.

Riječ je o sljedećim ambasadorima i konzulima: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

“Dostavljajući instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, kako navode-nepostojeći “Dan nezavisnosti BiH”, u kojoj daje neprihvatljivo tumačenje osnovanosti obilježavanja ovog datuma, zloupotrebljava funkciju ministra isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković”, saopštili su.

Inače slično su reagovale i brojne političke partije, pojedinci i profesori iz Republike Srpske, gdje je danas uobičajan radni dan.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je kako “srpski narod nikada neće prihvatiti 1. mart kao Dan nezavisnosti” jer je na taj dan “brutalno pogažena volja jednog naroda”.

“Nikada nećemo braniti niti osporavati pravo svakog naroda da obilježava i slavi šta god želi, ali, isto tako, nikada nećemo dozvoliti da se falsifikuju istorijske činjenice o tome da su rezultati referenduma od 1. marta 1992. godine predstavljali i volju srpskog naroda”, naveo je.

Oglasio se i predsjednik RS Milorad Dodik.

“To nije praznik BiH, ponajmanje dan nezavisnosti. To je tragičan dan iz istorije Srba na ovim prostorima. Јedna krvava srpska svadba bila je uvod u krvavi građanski rat”, naveo je Dodik.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare