Američka ambasada pozdravila posjetu Sjevernoatlantskog vijeća: “Kao i SAD, NATO neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH”

Vijesti 01. feb 202417:34 3 komentara
FENA

Američka ambasada je pozdravila posjetu Sjevernoatlantskog vijeća Bosni i Hercegovini, ističući da će partnerstvo sa savezom učiniti BiH sigurnijom i da, kao i SAD, NATO “neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH”.

Pozdravljamo posjetu Sjevernoatlantskog vijeća, glavnog tijela NATO-a za donošenje političkih odluka, Sarajevu. Posjeta naglašava predanost NATO-a podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i reformi koja je neophodna za integraciju BiH u euroatlantske institucije. Također naglašava važan posao koji saveznici rade na jačanju Oružanih snaga BiH, uključujući upravljanje krizama, cyber sigurnost i sposobnosti za borbu protiv terorizma. Ovo partnerstvo će BiH učiniti sigurnijom, što je od koristi za sve građane. Kao i Sjedinjene Države, NATO je opredijeljen za teritorijalni integritet, suverenitet i multietničku karakter BiH i neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH”, navedeno je u objavi američke ambasade.

Podsjetimo, Sjevernoatlantsko vijeće, predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanaom, sastalo se danas sa predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini.

“BiH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji, implikacijama po stabilnost u širem regionu, jer ono šta se dešava u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Evropi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije”, izjavio je Geoana nakon sastanka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare