Američki stručnjak ponudio rješenje za Balkan: To bi bio moćan signal Vučiću i Dodiku

Vijesti 26. feb 202417:47 0 komentara

Edward Joseph, profesor univerziteta Johns Hopkins i vrsni poznavalac odnosa na Balkanu, kazao je za N1 kako bi ključan potez SAD-a i partnera iz EU bio taj da se "insistira" na zatvaranju ruskog državnog kanala "Russia Today" u Srbiji. "Kad Beograd zatvori Russia Today to će biti moćan signal Dodiku i svakom drugom akteru u regiji koji želi da se uskladi sa Rusijom", zaključio je profesor.

Joseph je također komentarisao potez lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da prisustvuje promociji knjige osuđenog ratnog zločinca u Mostaru nazvavši ga “sramotnim”. Američki profesor je u Danu uživo zaključio kako je ovo “naznaka da je Čović predugo ostao na vlasti”.

Ima li Bosna i Hercegovina evropsku perspektivu i vjerujete li da će pregovori sa Evropskom unijom početi u martu?

Odgovor na drugi dio pitanja je da to zavisi od lidera u BiH. Jasno je rečeno da se moraju usvojiti neki važni zakoni kako bi Evropska komisija dala zeleno svjetlo. Čak i ako se ti problemi prevaziđu i otvore pregovori sa EU ostaje pitanje šta je sa perspektivo Bosne i Hercegovine. Mladi ljudi i ostali odlaze iz BiH, odustaju od budućnosti u njoj. Zato je važno iskoristiti svaku priliku. Nije otvaranje pregovora samo u korist BiH, nego i Unije. EU je promijenila stav o proširenju zbog rat u Ukrajini. Ključno je da se napravi ovaj korak čak i ako postoje unutrašnje prepreke.

Kako komentarišete posjetu Milorada Dodika ruskom predsjedniku Putinu?

To je jedna očigleda sramota. Šire pitanje je šta ta posjeta govori o Putinovim namjerama u regiji, ali i o politici Zapada ovdje. To je poenta. Očigledno je da Putin vidi priliku, a SAD i EU ne smiju to dozvoliti. Faktor koji sve komplikuje je što se Amerika posebno oslanja na Vučića da izvrši neku vrstu kontrole nad Dodikom. Čuli smo komentar srbijanskog ministra Vučevića koji je rekao da su pod pritiskom da disciplinuju Dodika. Ali Vučić sada duguje Dodiku zbog izbora, to je jasno.

Da li je RS postala, uz političku podršku iz Srbije, ruska oaza na Balkanu?

Ja to vidim na drugačiji način. Uvijek moramo sagledati perspektivu. Rat je započeo u Beogradu kao projekat “Velije Srbije”. Rat u BiH nije bio izolovan slučaj. To još uvijek imamo u Beograd, Vulin jasno govori “Srpskom svetu”. Amerika je tražila od Vučića da kontroliše Dodika. U svojoj nedavnoj objavi na X-u sam ponudio rješenje – imperativ je da SAD vidljivo pokaže Vučiću i Dodiku da će njihovi pokušaji približavanja Rusiji biti neuspješni. SAD sa partnerima iz EU treba konačno insistirati da Srbija zatvori “Russia Today”. To je vrlo važan i konkretan korak.

Otvaranje medija “Russia Today” najavljuje se i u BiH?

To je još jedan razlog zašto je zatvaranje ključan potez. To bi bio moćan signal Dodiku, koji je ranije sankcionisan i pokazao je da ga nije briga za te sankcije. Kad Beograd zatvori “Russia Today” to će biti moćan signal Dodiku i svakom drugom akteru u regiji koji želi da se uskladi sa Rusijom. Zato kažem da je to ključni korak i vrlo je izvodljiv. To Vučić može uraditi, a SAD i EU to moraju zatražiti od srbijanskog predsjednika.

Kako se u martu obilježava 30. godišnjica potpisivanja Vašingtonski sporazum, šta vidite kao ključnu prednost ovog sporazuma i vjerujete li da su politička pitanja u Federaciji BiH riješena? Također, kako komentarišete kritike upućene Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, koji je prisustvovao promociji knjige osuđenog ratnog zločinca u Mostaru?

Počet ću sa Čovićem – to je bila sramota. Vidjeli smo jasnu izjavu američke ambasade na tu temu, ne trebam ništa dodati. Ja sam bio u Mostaru tokom rata i za mene je lično bio šok i sramota da vidim takav potez Čovića. Mislim da je to bila politička greška. U vrlo osjetljivom trenutku njegovih odnosa sa američkom vladom, nakon vrlo oštrog pisma Blinkena u vezi sa čovićem, on je u to vrijeme prisustvova promociji knjige ratnog zločinca. Ovo je naznak da je Draga Čović jedna od ličnosti koje su predugo ostale na vlasti.

Šta je bilo značajno u Vašingtonskom sporazumu? Kreirao je uslov za prekid rata u BiH i prekinuo je destruktivno sukob između Bošnjaka i Hrvata čemu sam svjedočio, bio sam u Mostaru kad je srušen Stari most. Taj Vašingtonski sporazum je doveo do bošnjačko-hrvatskog saveza koji je kreirao uslove na terenu, zajedno sa NATO-om, da se zaustavio rat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!