Analitičari očekuju širenje američke crne liste, ali ne novim pojedincima već političkim strankama

Vijesti 02. apr 202420:01 0 komentara

Prvo su im se smijali, pa su im pjevali, pa su ih zabrinule, a sada im čini se, izazvaju bijes. Američke sankcije vladajućima u Republici Srpskoj prave sve više problema. I dok fizička i pravna lica ostaju bez računa, a brojni radnici sa otvorenim pitanjem kako će dobiti platu za naredni mjesec, odgovorni šute, a vlast zbija sopstvene redove.

Iza zatvorenih vrata i bez prethodne najave medijima u Banjaluci se sastala vladajuća koalicija na nivou Republike Srpske. Ozbiljna lica lidera, nagovještavaju ozbiljne teme i jasna uputstva.

“Ova Republika mora ostati čvrsta i jaka i ne smije da dođe do bilo kakve destabilizacije”, kazano je na sastanku.

Ali to je bilo iza zatvorenih vrata, ispred kamera lideri prevashodno o slozi.

“Ne postoji nijedna pukotina u Republici Srpskoj u odnosu koalicionih partnera u odnosu na politiku koju provodimo”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

“Najbitnije je da stojimo čvrsto u odbrani politike aktuelne vlasti Republike Srpske”, kazao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističe partije.

“Sva osvrtanja i sve primjedbe i sve ono što se nadvilo nad Republikom Srpskom zaista mi kao koalicioni partneri odbacujemo”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

“U narednom periodu političku, a i pravnu bitku najviše će nositi Narodna skupština Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske, a i Vlada”, kazao je Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske.

Na kraju, sve je podvukao Milorad Dodik, a vruće teme američkih sankcija i gašenja računa sankcionisanim fizičkim i pravnim licima dotakao se tek usput i nakon pitanja novinara.

“Ma pustite sankcije više, što se nas tiče, tačka na sankcije. Mislim da i naši mediji, bar oni koji su patriotski nastrojeni, koji nemaju maliciozne i druge namjere prema Republici Srpksoj da prestanu bilo šta da o tome pišu. Oni mogu da najave šta hoće, ali i mi ćemo sad naći načina i upravo smo dogovorili da se iznađu sredstva i nađe se najeminentnija advokatska kuća u Americi tuži Američka vlada u Americi”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Sjedinjene Američke Države Dodik je ponovo optužio da vode hibridni rat protiv Republike Srpske još od poptisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a burno je reagovao na pitanje o razlozima zbog kojih o ukidanju računa u komercijalnim bankama, entitetska Agencija za bankarstvo ćuti.

“A da, treba tebi doći u kuću da ti objasni šta treba, jel de?”, pita se Dodik.

A javnosti bi pojedina objašnjena bila od koristi. Pojedine banke već su ukinule, a druge će uskoro ukinuti račune „Integral inženjeringa“ firme koju je osnovao Slobodan Stanković koji je preminuo četiri mjeseca nakon što je dospio na crnu listu. Riječ je o najvećoj građevinskoj firmi u Republici Srpskoj koja posluje na prostoru cijele bivše države, iz koje je, prema ranijim ocjenama iz SAD-a finansijski podržavan Milroad Dodik. Iako su proceduru skidanja sa crne liste pokrenuli nakon smrti osnivača, ona još nije polučila rezultat, a kompanija koja zapošljava više stotina radnika sada očekuje odgovore od vlasti.

“Tačno je da su neke banke zatvorile račune Integrala, a da su neke najavile mogućnost zatvaranja računa. Očekujemo da nam vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine omoguće normalno poslovanje”, kazali su iz Integral Inženjeringa.

A vlast se zabavila sama o sebi. Vidi se to i iz izjave, ali i najave SNSD-ove Sanje Vulić.

“Svako od nas ko ima platu i ko ima primanja, evo solidarisaćemo se, nas šest poslanika svi damo po 1000 KM da li mislite da ćemo pustiti da srpski član Predsjedništva bude bez plate, bez nadoknade? Nema teorijske šanse”, kazala je Vulić.

Zaključak – političari će se i solidarisati sa samima sobom, a šta će zaposleni u sankcionisanim firmama koje su sada bez računa, pitanje je na koje nema odgovora.

Gašenje računa sankcionisanim fizičlkim i pravnim licima, uz ostalo omogućeno je donošenjem zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma koji je nedavno usvojen u državnom parlamentu i koji je takođe bio jedan od preduslova za dobijanje pregovaračkog statusa. S obzirom na obrt u priči o američkim sankcijama mnogi analitičari očekuju širenje američke crne liste, ali ne novim imenima pojedinaca već političkih stranka.

“Mislim da smo čak i iz Vašingtona dobili najavu od onih ljudi koji se bave prostorom Zapadnom Balkana koji imaju šta reći da slijede takođe nove sankcije, ja mogu pretpostaviti da će one biti obuhvatnije, da će obuhvatiti ne samo neke političare iz Republike Srpske, već isto tako i iz Federacije, ali mislim da će biti i proširene na zemlje regiona”, kaže Tanja Topić, politička analitičarka.

Da će proširenja liste biti u više navrata najavljeno je i iz Ambasade SAD-a u Sarajevu. Uprkos nastojanjima da djeluju hladno, vladajući u Republici Srpskoj sve češće priznaju negativne efekte sankcija kojima su u prvi mah pjevali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!