Azinović za N1: Dešavanja na Bliskom istoku su radikalizirala ljude, na Zapadu se razvio novi fenomen – “TikTok teroristi”

Vijesti 25. okt 202414:04 0 komentara
N1

Ekspert za sigurnosna pitanja i profesor Vlado Azinović danas je za N1 govorio o sigurnosnim izazovima u BiH nakon terorističkog napada u kojem je sinoć ubijen policajac u Bosanskoj Krupi.

Dešavanja na Bliskom istoku

Kako je kazao Azinović, dešavanja sa Bliskog istoka od oktobra prošle godine su radikalizirali ljude širom svijeta iz različitih razloga.

“Sve ovo što se događa na Bliskom istoku od oktobra prošle godine je radikaliziralo ljude iz raznih razloga. Vidimo buđenje mreža za i narativa za izvršenje nasilja. Teško je vjerovati da će takvi pokreti završiti tako lako. U zemljama EU je izvršeno desetine terorističkih napada u kojima je identificirano nekih 60 osoba. Imamo novi fenomen na Zapadu kojeg zovu “TikTok teroristi” a to je da se maloljetne osobe od 13-14 godina identifikuju kao izvršioci terorističkih napada”.

“Proces radikalizacije i mobilizacije za ovakvu vrstu akata se odvija u online prostoru i to je ogroman izazov za agencije”, kazao je Azinović.

Da li se moglo prevenirati?

“Mi sada govorimo sa naknadnom pameću, ne znamo sve detalje i treba biti oprezan. Obim radikalnih narativa i sadržaja koji je dostupan na društvenim mrežama sugerišu da se radi o vrlo raširenoj pojavi. Teško je unaprijed znati ko bi od ovih ljudi koji dijele iste narative kao ovaj mladić mogao gdje i kako počiniti neko teško kazneno djelo. Radi se o globalnom fenomenu na koji je teško odgovoriti. Kada se događaju stvari gdje su maloljetnici uključeni u izvršenje kaznenih djela”, kazao je Azinović.

“Gdje su roditelji?”

Kako je dodao, prvo pitanje koje se nameće jeste gdje su roditelji ovakve djece.

“Prvo pitanje koje se meni kao građanu postavlja je gdje su roditelji te djece? Znaju li kakav sadržaj im djeca gledaju? Postoji i termin vukovi samotnjaci, za ove pojedinačne napadače svuda u svijetu ali nikada nijedan od njih nije potpuno sam. Uvijek neko postoji ko bi mogao zaključiti da će se neko angažirati u akt nasilja”.

“Danas se po društvenim mrežama dijele neki dijelovi razgovora mladića sa prijateljima u kojima se vidi da je imao namjeru da učini nešto, da se na neki način opraštao od njih”, dodao je Azinović.

Azinović dodaje da živimo u podijeljenom društvu i da gubimo sposobnost kritike.

“Kada razgovarate sa kolegama iz sigurnosnih agencija uvijek će vam reći da oni gledaju da li ima elemenata kaznenog djela. Ako nema, on tu ne može ništa učiniti.

Mi živimo u podijeljenom društvu, izgubili smo sposobnost kritike i uvijek nam je lakše se da identifikujemo nekog drugog. Dok god ne budemo mogli pogledati u sebe, nećemo moći riješiti ovaj problem”, kazao je i dodao:

“Niko ozbiljan ko se bavi ovom vrstom problema ne vjeruje u tu vrstu pogleda, da se radi o “leglu terorizma””.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!