Banjalučani u borbi za naselje Borik, izlaze na ulice: Novi regulacioni plan predviđa gradnju nebodera i novog kompleksa lamela

Vijesti 12. jun 202411:04 0 komentara
Buka

Stanari banjalučkog naselja Borik održat će veliki prostes u čestvrtka, 13. juna s počekom u 20 sati. "Ne urbicidu, ne betonizaciji, i uništavanju našeg naselja"- piše se u pozivu na proteste.

Novim nacrtom Regulacionog plana koji je na javnom uvidu do 28. juna, na mjestu sadašnje Male pijace predviđena je izgradnja nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadogradnja postojećeg poslovnog objekta za još jedan sprat.

Druga lokacija “na piku” Gradske uprave jeste lokacija bivše fabrike “Fruktona” koja već godinama zjapi prazna. Na toj lokaciji predviđen je kompleks lamela do maksimalno 10 spratova.

Buka

Stanari nisu saglasni sa predloženim rješenjem.

“Sa apekta urbanizma i sigurnosti nije prihvatljiva planirana spratnost objekata u neposrednoj blizini osnovne škole. Nije prihvatljivo sa se u svrhu budućeg parkiranja smanji postojeća zelena površina i školsko dvorište. Planiranom izgradnjom objekata na prostoru “Fruktone” smatramo da će biti potpuno narušen i devastiran postojeći urbanistički koncept naselja Borik”, stoji u primjedbama stanara ovog banjalučkog naselja, piše Buka.

Buka

Stanari navode i da predloženim izmjenama neće biti dovoljno parking mjesta, jer ih ni sada nema, a podjećaju da je propisano da za jednu stambenu jedinicu dolazi jedno parking mjesto.

“Uvođenjem dvosmjerne ulice za ulaz u javnu garažu ukida se jedan red postojećih parking mjesta ispred naših lamela, pa se postavlja pitanje gdje će se parkirati korisnici objekata obzirom d apredloženo rješenje nije dovoljno ni za postojeće stambene i poslovne prostore. Nadalje, nije potpuno jasno ko će biti obavezan i kada će da sagradi javnu garažu i pod kojim uslovima ćemo istu moći koristiti, imajući u vidu da bi planiranom izgradnjom nebodera nio uništen i postojeći javni parking” navode stanari.

Buka

Inače ovo nije jedini dio grada koji se suočava sa ovakvim urbanističkim zahvatima, a podsjetimo da su se ljudi masovno pobunili protiv namjere izgradnje nebodera na popularnom Kupusištu.

Zahvaljujući inicijativi i određenim pritiscima javnosti, najavljeno je da će doći do određenih izmjena kada je u pitanju ovaj banjalučki park (Kupusište) u samom srcu grada.

Nadalje, planirana je izgradnja nebodera od 15 spratova na lokaciji Poštanske štedionice preko puta Stare autobuske stanice, kao i Hotel “Zepter” pored RK “Boska”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!