Besima Borić: Mora se razgovarati sa Dodikom, on je neizbježan

Vijesti 10. dec 202210:26 5 komentara

Nastavljaju se stranački pregovori oko formiranja Vijeća ministara. Danas SNSD-a sa predstavnicima "osmorke", a u ponedjeljak sa predstavnicima HDZ-a. U Sarajevu će danas Naša stranka odlučivati o trećem partneru. Ima li sigurnih učesnika u vlasti osim SNSD-a i HDZ BIH, za Novi dan govorila dugogodišnja aktivna političarka, članica Predsjedništva SDP-a BiH Besima Borić.

Borić je na početku razgovora istaknula da ima malo te pozitivne atmosfere među političarima, za razliku na kakvu smo navikli, a to je da budu u sukobu, te mišljenja je da to ulijeva nadu.

“Osmorka je uspjela usaglasiti program sa HDZ-om relativno brzo i pretpostavljam da će podjela funkcija ići lakše, iako biće problema za Dom naroda. Čini mi se da dolazi neko drugačije vrijeme, i da su politički akteri shvatili da su zaglibili u neki krug. Osmorka je spremna i istrajavat će u onome što joj dolazi”, mišljenja je Borić.

Govoreći o današnjem sastanku Osmorke sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, naglasila je da se mora razgovarati sa njih i da je to činjenica.

“Rezultati Dodikove stranke sa njegovom koalicionim partnerima pokazuju da su oni skoro neizbježna činjenica. Mislim da dosadašnji način pregovara nije postojao na kvalitetnim načinima. Više se radilo na svađama nego se radilo na konkretnim pitanjima“, rekla je Borić uz uvjerenje da će istrajavati pregovarači.

Istaknula je da Dodik ima svoje manire koji mu prolaze.

“Imate Dodika koji izvali nešto što uznemiri ljude u BiH i što ima za cilj možda destabilizaciju, s jedne strane on ima potrebu da održava taj diskurs i da se pravi baja u RS, a s druge strane vidjeli ste bezbroj primjera u kojem on obećava različite stvari – referendum, secesiju… Mislim da je to jedan njegov manir koji mu je do sada prolazio“, navela je naša sugovornica.

Podsjetimo, stranački pregovori oko formiranja Savjeta ministara nastavljaju se danas sastankom SNSD-a sa predstavnicima “osmorke”, a u ponedjeljak sa predstavnicima HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare