BH novinari: Hitno istražiti napad na novinara BN televizije

Vijesti 16. sep 202212:43 0 komentara
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužilaštva da hitno istraže fizički napad na novinara BN televizije Aleksandra Gluvića.

Kako je objavio portal rtvbn.com, Gluvić je fizički napadnut u četvrtak uveče u banjalučkom naselju Petrićevac, dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje nosi obilježja stranke SNSD. Vlasnik i vozač kamiona prvo je prijetio novinaru BN-a i upozoravao ga da ne fotografiše, a nakon što se novinar oglušio na njegove prijetnje, pozvao je u pomoć sina koji je fizički nasrnuo na Gluvića, uhvativši ga za vrat.

Kako prenosi BN, cijeli incident zabilježila je i nadzorna kamera na obližnjem kafiću.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim onemogućavanje novinara/ki u obavljanju profesionalnih zadataka, a posebno prijetnje, zastrašivanja i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti. Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

“Bilo kakav vid zastrašivanja ili ugrožavanja bezbjednosti onih koji izvještavaju javnost o događajima i pojavama u društvu, pogotovo nasilničko ponašanje prema novinarima, za svaku su osudu. Posebno zabrinjava činjenica da su novinara napali aktivisti i članovi jedne političke stranke, što u ovo predizborno vrijeme predstavlja i svojevrsnu poruku javnosti da je dozvoljeno „obračunavati“ se sa novinarima i medijima”, istaknuli iz BH novinara.

Upravni odbor BH novinara poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a na temelju inicijative koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u junu ove godine.

Pozivaju i Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije BiH da također usvoje izmjene Krivičnog zakona kojima će se omogućiti efikasnija zaštita novinara i medijskih sloboda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!