BH novinari: Hitno zaštititi novinare i medijske radnike u Pojasu Gaze

Vijesti 05. nov 202312:26 0 komentara
REUTERS/Shadi Tabatibi

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozivaju gospođu Irenu Khan, specijalnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja i mišljenja, da se hitno uključi u zaštitu novinara/ki i medijskih ekipa u ratnoj zoni pojasa Gaze koji su svakodnevo izloženi ubistima, ranjavanjima i drugim sigurnosnim rizicima tokom obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka. "Hitna zaštita svih novinara/ki u Gazi dio je humanitarnog prava i međunarodnih obaveza i Ujedinjenih naroda i svih drugih međunarodnih organizacija i vlada, i ne bi smjela biti podređena bilo kakvim drugim interesima, naročito ne vojnim ili političkim", poručuju iz ovih organizacija.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako “podrška i zaštita svih izvještača iz Pojasa Gaze mora biti brza, sveobuhvata i efikasna, budući da u tom području stradaju naše koleginice i kolege novinari i novinarke – civli na radnom zadatku, bez čijeg rada ne bi bilo moguće saznati šta se dešava, niti bi svijet bio upoznat sa masovnim ubistvima civila u Pojasu Gaze, prije svih Palestinaca, uglavnom žena i djece”.

U izraelskom napadu ubijena porodica reportera Al Jazeere u Gazi

Upravni odbor BH novinara ističe da je organizacija Reporteri bez granica (RSF) izjestila o ubistvu 34 novinara i uništvanju 50 redakcija medija u Gazi. Ova organizacija je pozvala tužioce Međunarodnog krivičnom suda (ICC) u Den Haagu da istraže ove slučajeve. RSF je također podnio pritužbu ICC za osam pelestinskih novinara, za koje kažu da su ubijeni u izraelskom bombardovanju civilnih područja u Gazi, i jednog izraelskog novinara, ubijenog tokom napada Hamasa na jugu Izraela. Istovremeno, Komitet za zaštitu novinara (CJP) izvještava o ubistvu 31 novinara do početka novembra ove godine, među kojima je 26 Palestinaca, četiri Izraelca i jedan Libanonac.

Kamerman Anadolije u Gazi izgubio četvero djece: Izrael gađa sve, pa i djecu dok spavaju

“Upravni odbor BH novinara podsjeća kako su prije tri dana (2.11.) brojne međunarodne organizacije, komiteti, vlade, medijske i novinarske asocijacije bili ujedinjeni u gromoglasnoj osudi nekažnjivosti zločina nad novinarima širom svijeta. Jednako glasnu osudu zločina nad novinarima_kama u Pojasu Gaze trebamo i danas od istih organizacija i međunarodnih tijela, uz jasan stav da su životi novinara_ki jednako vrijedni i u Gazi i bilo gdje u ostatku svijeta, kao i da novinarske ekipe moraju biti pod međunarodnom zaštitom u obavljanju novinarkih zadataka bez obzira na političke preferencije i odnos prema stranam na ratištu u Pojasu Gaze. Upravni odbor BH novinara i FMHL još jednom iskazuju duboku solidarnost sa porodicama ubijenih novinara i novinarki, te obavještvaju javnost da će podnijeti žalbu UN izvjestiteljici za slobodu izražavanja i mišljenja u vezi sa ubistvima medijskih profesionalaca u Pojasu Gaze i zahtijevati efikasniju zaštitu novinara i novinarki koji još uvijek izvještavaju iz ovog područja”, navode iz Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Palestinski novinar jecajući skinuo pancir i kacigu nakon ubistva kolege: Jedina razlika između nas je vrijeme smrti

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!