Bivši radnici Aluminija još čekaju na penziju: Kako se liječiti?

Vijesti 01. dec 202119:17 2 komentara
N1

Marinko Marijanović u Aluminiju je radio 31 godinu. Nakon njegovog gašenja, priča nam da je svaki dan grčevita borba kako za njega tako i za ostale bivše radnike koji uprkos ostvarenim uslovima ne mogu dobiti penziju. Čekajući rješenje veliki broj njih živi bez ikakvih primanja.

“Svaki mjesec kupujem lijekove po 50-60 KM, a 23 mjeseca sam bez primanja, imao sam prvih 18 mjeseci nešto sada nemam ništa. Kako se liječiti?”, upitao je Marijanović.

Nekoliko desetina radnika nekadašnjeg giganta čeka na uplatu staža kako bi se mogli penzionisti. Data obećanja kažu nisu ispunjena. Vlada Federacije se 2019. obavezala da će naredne tri godine uplatiti sav staž – ispoštivala je, tvrde samo prva četiri mjeseca u toj godini.

“I onda su stali neka 23 mjeseca, nikome nisu isplatili. Imali smo ljude koji su čekali po 19 mirovina i nikad te mirovine neće dobiti zbog neuplaćivanja radnog staža iz Aluminija 19 do 24 mjeseca. Direktor nas je primio prije sedam dana, imali smo neki normalan razgovor, međutim oni nam ne mogu pomoći”, rekao je Pero Bebek, bivši radnik Aluminija.

“Trebali smo biti na spisku, ali nisu uplatili”

Kako od Vlade, obećanja o izmirenju dugova i ponovnom pokretanju proizvodnje u punom kapacitetu imali su i od HDZ-a BiH. A prema posljednjim informacijama koje su dobili riješen je status 23 radnika, no pitaju se šta će biti sa ostatkom.

“Džindić je rekao da im je ostalo novca. Mi smo trebali sad biti na spisku, predali smo papire ima više od mjesec dana da nam Vlada uplati staž jer imamo pravo na mirovinu. Međutim nisu uplatili, on je rekao da idemo poslije Nove godine , možda u petom mjesecu kad će biti konkurs, to znači da prije nove iduće godine nemam nikavih mogućnosti nemam da odem u mirovinu i da već u startu gubim 13,14 mirovina”, rekao je Zoran Karačić, bivši radnik Aluminija.

Dražen Marić, bivši radnik Aluminija, kazao je da im je direktor rekao da čekaju novi natječaj Vlade po kojem bi mi navodno mogli da apliciraju za kredit da im uplate sredstva za mirovinu.

“To je jedna velika neizvjesnot to čekanje, da li će to biti, hoće li ova Vlada ostati, hoće li nas iko primiti, čekamo ne znamo šta čekamo”, rekao je.

Strpljenje pri kraju

Ohrabruje ih to što je na posljednjoj sjednici Vlada FBiH odobrila sredstva za uvezivanje radnog staža za 203 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

“Zahtjev za uvezivanjem staža, moramo dobro izdefinisati ko će tu obavezu da preuzme. Ministarstvo svake godine, pa i ove, izdvaja 10 miliona i uvezuje staž za ljude koji trebaju otići u penziju a ne mogu zbog nekog prekida iz prethodnih vremena”, rekao je Nermin Džindić, ministar nergije, rudarstva i industrije FBiH.

Strpljenje je kažu, nekadašnji radnici Aluminija na izmaku, te vrlo ozbiljno razmatraju radikalnije mjere. Ukoliko uskoro ne bude naznaka za rješenjem njihovog statusa moguća je, tvrde, blokada Aluminija, kao i štrajk glađu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare