Bolna ispovijest majke bolesnog dječaka: Dijete sa snimka je potencijalno moje

Vijesti 19. aug 202316:56 1 komentar
N1

Nakon što je ponovo u javnost dospjela snimka maltretiranja jednog od štićenika, danas je ispred Zavoda u Pazariću Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine organizovala mirno okupljanje. Čak i oni roditelji djece s poteškoćama koji nisu smješteni u Zavod, itekako su uznemireni, naglasili su.

Među okupljenima danas je stajala i Amina, majka sedmogodišnjeg Hamze, koji je stopostotni invalid. Hamza ima cerebralnu paralizu, epilepsiju i neverbalan je.

No, prema tvrdnjama majke, Hamza ima stečeni invaliditet, nastao, kaže ona, greškom ljekara.

“Zbog porođajne hipoksije moje je dijete prošlo porođajnu komu, pa aparate, i za posljedicu ima sve ove dijagnoze. Nije da se djeca samo takva rađaju. Autizmi i dijagnoze nastaju, mogu se bilo kome desiti”, navela je na početku razgovora za N1.

Hamza nije u ustanovi poput Zavoda u Pazariću, ali je njegova majka itekako uznenmirena zbog posljednjeg snimka zlostavljanja štićenika.

“Dvije noći ne spavam jer ja to proživljavam, ne samo ja nego i ovi ostali roditelji. Ne želimo da naša djeca umru prije nas. Dok ja sa vama pričam moje dijete se suočava sa serijom napada”, rekla je, dodajući da, u slučaju da se njoj i suprugu nešto desi – njeno dijete bi čekala sudbina štićenika.

Kaže da je prestrašena zbog svega onoga što se još može desiti.

“To dijete sa snimka je potencijalno moje. Ja bih ovdje svaki dan dolazila sama ako treba. Mi stalno dobijamo informacije koje ne možemo sa ‘čula-kazala’ dokazivati. On će u Mjedenicu u prvi osnovne, tamo nema video nadzora, a dijete mi je neverbalno. Svaki dan nakon vrtića sam ga pregledala. Ono što osjećam ne može se riječima opisati, sram ih bilo! Da vidite da neko na ulici zlostavlja dijete, pritrčali biste u pomoć. Ali ovo su djeca s poteškoćama, oni ih samo deklarativno vole”, tvrdi ona.

Njen Hamza je njoj, naglasila je, najveća sreća.

Ipak, ona, iako medicinski radnik, nikada nije dobila priliku za zaposlenje kako bi lakše podržavala Hamzu i porodicu.

Podsjetimo, radnica koja na snimku fizički zlostavlja jednog od štićenika u Zavodu Pazarić, dobila je otkaz, no brojni tvrde da to nije jedino i adekvatno rješenje, ukazujući na sistemske nemare i propuste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare