Borba do posljednjeg atoma snage: “Ne gubimo nadu da ćemo spasiti još života”

Vijesti 13. feb 202311:42 0 komentara
GSS BiH

Tačno je sedam dana od kad je turski i sirijski narod zadesila velika tragedija izazvana jakim zemljotresima. Svakim danom sve više žrtava izvlači se ispod hladnih zidina. Nažalost, tek po neko zatrpan ispod ruševina ugleda svjetlo dana.

Spasioci iz brojnih krajeva svijeta pritekli su u pomoć Turskoj. Među njima su i spasioci iz Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo sa Emirom Ahmespahićem, načelnikom Gorske službe spašavanja stanice Trebević, GSS Kantona Sarajevo i vođom tima spasilaca GSS KS u Hatayu koji nam kaže da je situacija izuzetno teška, te da nijedan snimak, ni fotografija, ni približno ne mogu dočarati nesreću koja je zadesila ovaj narod.

GSS BiH
GSS BiH
GSS BiH
GSS BiH
GSS BiH

“Mnogi su izgubili sve što su imali, porodicu, dom i poslove. Međutim, ono što je mene dojmilo je način na koji se bore, herojski prihvataju svoju tragediju, snagu nalaze u vjeri i molitvi i istinski se bore da prevladaju i shvate, pa čak i nezamislive tragedije, kao što je gubitak djece”, ističe Ahmespahić koji se od 9. februara nalazi u provinciji Hatay.

Po 12 sati traju smjene spasilaca koji pokušavaju spasiti još poneki život, ali i izvuči tijela stradalih kako bi ih porodica dostojno sahranila.

“Došli smo da pomognemo i dajemo sve od sebe, trudimo se što manje spavati i odmarati, a što više vremena provesti na terenu. U ovom trenutku razmišljamo samo o tome da pronađemo preživjele, ali trenutno imamo resurse za najviše 20 dana. Također, neki članovi koriste ličnu terapiju, tako da je plan ostati što duže možemo, odnosno do kraja zaliha. Trenutno se nalazimo u kampovima na otvorenom, s obzirom da su prisutna konstantna podrhtavanja tla i trenutno je najsigurnije boraviti na otvorenom. Smjene nam traju po 10 do 12 sati. Jako je teško odmarati u ovakvim trenucima. Na pameti nam je da uradimo što više posla i trudimo se biti korisni do posljednjeg atoma snage”, govori Ahmespahić.

Nade uvijek ima

Nažalost, njegov tim, još uvijek nije pronašao nikoga preživjelog, nego izvlači ljude koji su stradali.

“To su izuzetno teški trenuci, za porodicu, pa i za nas spasioce. Koliko god teško bilo, osjećamo obavezu da porodici izvučemo i preminulog člana porodice, da ih dostojno sahrane i porodicama to mnogo znači. S obzirom da se na mnogim mjestima još uvijek izvlače preživjeli, mi ne gubimo nadu da ćemo uspjeti spasiti još života”, kaže vođa tima spasilaca GSS KS iz Hataya.

Na pitanje, šta je najneophodnije za ljude koji su ostali bez krova nad glavom, ali šta je neophodno i njima kao spasiocima, da bi ubrzali proces pronalaženja tijela, odgovara da ljudima što prije treba obezbijediti normalne uslove za boravak, a spasioci, srećom, imaju svu neophodnu opremu.

“Humanitarna pomoć pristiže i na svakom koraku se mogu vidjeti šatori humanitarnih organizacija. Turska je možda i vodeća zemlja u svijetu po pružanju pomoći unesrećenim, jer se kod njih, nažalost, često dešavaju zemljotresi. Ovim ljudima treba obezbijediti normalne uslove za boravak što prije, s obzirom da će neki sigurno i narednu zimu dočekati u šatorima. Što se tiče nas spasioca, radimo na terenu sa domaćim ekipama koje imaju svu potrebnu opremu za pronalaženje ljudi i mi se trudimo sve to iskoristiti na najbolji mogući način”, kaže Ahmespahić za N1.

Prema posljednjim informacijama, u Turskoj je trenutno 160 spasilaca iz BiH.

Situaciju na terenu u Turskoj i Siriji, iz minuta u minut, pratimo na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!