Borba protiv korupcije: Dokle su provjere upitnih diploma u javnom sektoru

Vijesti 30. nov 202118:49 1 komentar

U Kantonu Sarajevo najavljuje se početak borbe protiv korupcije. Provjeravaju se diplome svih uposlenih u javnom sektoru, počevši od akademskih i zdravstvenih ustanova. Prva adresa je Stomatološki fakultet. Za dekana - nelogično, za Ured za korupciju KS - samo prva stanica. No, dokle su provjere diploma upitnih još od ranije, poput one direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović?

Teške zloupotrebe

Zahtjev je zaprimljen, i dokumentacija će biti poslana. Ipak, dekan Stomatološkog fakulteta, kaže, iznenađen je činjenicom da se s aktivnostima provjere diploma kreunulo od Stomatološkog fakulteta kada iste već započete aktivnosti nisu završene za zaposlene u drugim ustanovama.

“Prepoznajem rukopis osobe koja je više puta, teškim zloupotrebama službenih ovlaštenja djeluje protiv Stomatološkog fakulteta, uposlenika i mene, manipulirajući činjenicama i pojedincima koji su zaposleni u Kantonalnom tužilaštvu KS, Federalnoj upravi policije, Poreznoj upravi, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu kao i u pojedinim ambasadama smještenim u Sarajevu, a mislim naravno na direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića”, rekao je Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Od brojnih razloga za ovaj potez Mehmedagića, Ajanović ističe prvenstveno loše lične odnose koje ima sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, do loših institucinalnih odnosa na relaciji KCUS/Univerzitet u Sarajevu. No, iz Ureda za korupciju KS poručuju, Stomatološki fakultet je samo početak. Diplome će biti provjerene svim uposlenicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, bez izuzetka.

“Ured je do sada izvršio provjere za preko 7.000 uposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, te smo za 60 lica uputili informaciju ili krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog krivotvorenja diplome”, rečeno je iz Ured za borbu protiv korupcije KS.

Nema izuzetaka

Provjera diploma, kako nam je rečeno iz Ureda, vrši se savremenim informacionim sistemom, odnosno analitičkim softverom. Nezvanično, sistem je nepogrešiv. Osim u slučajevima kada je neiskoristiv, odnosno kada izostaje sama dokumentacija. Kao što je u slučaju direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Rektor Univerziteta u Sarajevu još ranije je od Medicinskog fakulteta u Sarajevu tražio spomenutu dokumentaciju, ali kompletnu ni do danas nije dobio. Ukoliko nadležni ne obave svoj posao do kraja, Škrijelj poručuje, poduzeti će nove korake.

“Univerzitet može postupajući po liniji diploma, da zatraži od osobe čija se diploma provjerava, da dostavi kopiju diplome, i da izvadi na studentskoj službi uvjerenje o položenim ispitima da dostavi Univerzitetu. To je lična dokumentacija, ona to može da dostavi. Mi to od nje nismo tražili. Mi čekamo još uvijek, s obzirom da je formiran predmet, ne bi nikako bilo dobro da mi sada prejudiciramo rješenja, da mi na bilo koji način vršio pritisak na tužilaštvo, neka svako uradi svoj posao”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

A svoj posao uraditi će, uvjerava Škrijelj, i Univerzitet. Nakon što se za nekoga utvrdi da diplomu ili zvanje nije stekao u skladu sa zakonom, iste se, poručuje, mogu oduzeti. I to nema izuzetaka, pa čak ni za nekoga ko obavlja funkciju direktora najvećeg kliničkog centra u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare