Bosanci i Hercegovci u Sydneyu priredili veličanstvenu proslavu Dana državnosti svoje domovine (FOTO)

Vijesti 26. nov 202312:02 1 komentar
Facebook

Odbor zajednica Bosne i Hercegovine uz sponzorstvo Počasnog konzulata BiH u Sydneyu organizovao je svečanu Akademiju povodom Dana državnosti BiH.

“Ceremoniju su otvorili učenici i voditelji, Mak Vugdalić i Ajla Fajić sa profesoricom i direktoricom Bosanske etničke škole Maidom Kulić Vugdalić. Uvodna riječ je pripala počasnom konzulu Amiru Šahinoviću, koji je, uz čestitku za Dan državnosti istakao koliko je zajedništvo bitno za opstanak naše Bosne i Hercegovine, te uručio zahvalnicu i vrijedan poklon – umjetničko djelo Vasvije Balić ispred Konzulata dugogodišnjem aktivisti u bh. zajednici Muhamedu Kumaliću. Čestitke su uručene i od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bečirevića i Željke Komšića putem video linka. Skupu su se obratili i predsjednik Vijeća bosanske zajednice Safet Alispahić, koji je dodijelo u ime spomenute organizacije priznanja za dugoročno djelovanje u bh zajednici NJV: horu Modra rijeka, Mirsadu Kadiću, Senadu Baliću i Muhamedu Kumaliću. S obzirom da je svečanoj akademiji prisustvovao i znatan broj Australaca iz samog političkog vrha, uz ostale ugledne goste iz svih sfera društvenog života, svoje čestitke i oduševljenje na organizaciji ovog događaja, te zalaganju za njegovanje jezika, kulture i tradicije Bosanaca i Hercegovaca u NJV iskazali su su kroz obraćanje i gradonačelnik Liverpoola, grada gdje živi veliki broj ljudi bh. porijekla, Ned Mannoun, te članica Parlamenta NJV Charishma Kaliyanda. Završna riječ je pripala predsjedniku ABHCA, Ismetu Haliloviću i Hasanu Alijagiću koji je najavio posebnog gosta iz naše zemlje, prof. dr. Džemaludina Latića. KUD Zambak i Modra rijeka su kao i svaki put do sada oduševili sve prisutne svojim izvedbama, pokazujući da su istinski čuvari bh. baštine. Izvodjač narodnog melosa Fikret Kolarić je uljepšao noć svojim pjesmama. A iznenađenje večeri je bila Bosanska etnička škola, koja se okušala i u horskom nastupu u izvedbama sevdaha, sa renomiranom umjetnicom Nelom Trifković, koja je doputovala iz Melbourna sa svojim bendom Saray Iluminado posebno za ovu priliku, što su gosti primili sa velikim simpatijama”, navodi se u saopštenju.

Upriličena je i izložba slika sa bosanskim motivima, umjetnice Vasvije Balić, koja je uz pomoć dekoratera Muamere Šišić uljepšala salu Bosanskog centra.

Na događaju je prikupljana i pomož za narod Gaze.

“Bila je to nezaboravna noć, puna ljubavi i zajedništva, bas kako i dolikuje proslavi rođendana naše voljene BiH”, zaključuje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare