British Muslim Magazine: BiH je savršena destinacija za muslimanske turiste

Vijesti 02. maj 202315:45 0 komentara
Careva džamija u Sarajevu
Careva džamija u Sarajevu (IZu BiH)

Halal putovanja su velika tema rasprave u turističkoj industriji već duže vrijeme, s obzirom da sve više muslimana koji kreću na put traže takvo iskustvo. Jedna zemlja koja može to da pruži je Bosna i Hercegovina, navodi British Muslim Magazine.

Bosna možda nije zemlja koja nam odmah pada na pamet kada spomenemo halal putovanja. Zapravo, Bosna nažalost nije ni na mnogim našim radarima, jer se ne percipira kao uobičajena destinacija za mnoge turiste širom svijeta. Realnost je ipak mnogo drugačija”, navodi ovaj online magazin.

Bosna je zaista savršena destinacija za muslimanske putnike, jer je prožeta islamskom historijom i naslijeđem, ima mnogo opcija za halal hranu i ona je dom uspješne muslimanske populacije”, dodaje se.

Islamska historija i nasljeđe

Navodi se da je BiH veoma bogata kada je riječ o islamskoj historiji i naslijeđu zbog pet stoljeća otomanske historije.

Od veličanstvenih mesdžida do historijskih znamenitosti koje su izgradili otomanski muslimani, znakovi islama i muslimana su posvuda u ovoj zemlji”, navodi se.

Magazin preporučuje posjetu Mostu Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu kako bi posjetioci mogli vidjeti veliko djelo Mimara Sinana koji je smatran jednim od najboljih arhitekata u osmanskoj historiji.

Također se preporučuje posjeta tekiji u Blagaju, na rijeci Buni.

Poput Višegrada i Blagaja, postoje mnoga druga mjesta širom zemlje koja posjetitelje podsjećaju na ogromno islamsko naslijeđe u BiH, a jedno takvo mjesto je, kako navodi ovaj magazin, Memorijalni centar Srebrenica. Zatim opisuje genocid koji se dogodio na tom području 1995. godine.

Halal hrana

S obzirom da je više od polovine stanovništva muslimansko, pronalaženje halal hrane uopće nije teško u BiH.

Preporuka posjetiocima je da svrate u restoran Pod Lipom gdje se služi jedno od nacionalnih jela BiH, klepe.

“U osnovi su knedle od mljevenog mesa po kojima je Balkan poznat. Jedinstvene na svoj način, klepe su u osnovi napravljene od tijesta koje se puni mesom, a zatim kuha na pari kako bi se stvorila tekstura nalik tjestenini. Posluženo sa sosom od belog luka, ovo jelo će vas sigurno zadovoljiti!” predlaže ovaj magazin.

Za desert preporučuje tufahije.

“Samo uz to uzmite i tradicionalnu bosansku kafu kako biste uravnotežili slatkoću tufahije i gorčinu jake kafe”, navodi se.

Vrijedi napomenuti da iako balkanska zemlja nema halal objekt za hranu ili tijelo za sertifikaciju, meso i živina u zemlji su uglavnom halal. Za dalju potvrdu, slobodno zamolite restoran da potvrdi njihov halal status”, ističe se.

Džamije

Moglo se provesti dane, mjesece ili čak godine proučavajući i diveći se brojnim prekrasnim bosanskim džamijama. Dok su se mnogi u prošlosti trudili da se riješe tragova islamskih znamenitosti, Bosna se ponosi džamijama raštrkanim posvuda. Zapravo, neki bi rekli da Bosna posjeduje neke od najboljih primjera džamijske arhitekture pod osmanskim utjecajem izvan Turske”, piše ovaj magazin.

Predlaže posjetu Carevoj džamiji iz 15. stoljeća, jednoj od najstarijih džamija u zemlji. Zatim se ističe Gazi Husrev-begova džamija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!