Brnabić u Banjaluci podržala Dejtonski sporazum i nepovredivost RS: Zadnji izmišljeni incident…

Vijesti 09. jul 202411:41 0 komentara
N1

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić stigla je u Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje se sastala sa rukovodstvom Parlamenta Republike Srpske. Nakon toga uslijedila je svečana sjednica Narodne skupštine, na kojoj se Brnabićeva obratila, što je dio dogovora sa Svesrpskog sabora održanog u Beogradu.

Dočekana aplauzima predsjednica Srbije zahvalila se na pozivu, te naglasila je da je počastvovana što je u Banjaluci nakon što je NSRS usvojila Deklaraciju o zaštiti prava Srba.

“Dan održavanja Sabora bio je dan kada smo slavili naše zajedništvo. Dan kada je trebalo, mada nismo svi, da ostavimo po strani sve naše različitosti i istaknemo ono što nas spaja. Taj dan bio je dan kada smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv nekoga. Na dan Svesrpskog sabora, mi smo sasvim otvoreno i nedvosmisleno pozvali na mir, poštovanje, pijetet prema svim žrtvama rata u BIH, pozvali na puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ni jednom riječju nismo ugrozili nijedan drugi narod, nismo ugrozili teritorijalni integritet nijedne druge države”, istakla je Brnabić.

Dodala da će Deklaraciju uskoro ratifikovati i Skupština Srbije. Cilj je da se zaštiti srpski jezik, pismo, kultura, tradicija, običaji.

Svesrpski sabor je imao u vidu budućnost, a da Srbi nisu prijetnja nikome, naglasila je.

“Saradnja, građenje mostova, zajednička budućnost na Balkanu. Srbija je dugoročno posvećena saradnji u regionu kako bismo obezbijedili mir i stabilnost. Ovo nije floskula kakve smo slušali od mnogih drugih”, istakla je Brnabić.

Srbija je uložila mnogo novca, energije, u izgradnju regiona, autoputeve od Hrvatske do Bugarske, od Mađarske do Sjeverne Makedonija, Srbija gradi autoput do Sarajeva, gradi do Drača, dodala je…

“Nakon 33 godine uveli smo direktnu avio liniju do Mostara, Srbija otvara mogućnost za razmjenu ljudi i roba. Tokom kovida Srbija je donirala regionu sve, od opreme, testova, vakcina. Kada su drugi bili u nevolji Srbija je pomagala i u ljudstvu i finansijski. Srbija je preko različtih programa podrške u RS uložila preko 100 miliona evra”, kaže.

Naglasila je da Srbija trpi što neki u “komšiluku ne priznaju njen teritorijalni intergritet sa Kosovom i Metohijom.”

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nastavlja Brnabić, često govori da se “iako rođen u Beogradu, često osjeća kao Srbin sa ove strane Drine”.

Negirala je da je Vučić nosio snajper iznad Sarajeva, a demantovala je i kako kaže “druge laži o predsjedniku Srbije koje se plasiraju u BIH”.

Naglasila da nije istražen napad na Vučića u Potočarima. Brnabić kaže da je ponosna što je dio tima Aleksandra Vučića, koji je pomagao RS i drugima u regionu, te da je tražio da se riješe problemi iz prošlosti. Zalaganje za dogovor Srba i Bošnjaka, te Srba i Albanaca navedeno je.

“Zadnji izmišljeni incident boravak naših kadeta, na obilježavanju stradanja Srba u Podrinju i bitke na Kozari, pokazao je želju određenih političara da prikažu stvarnost kakva nije, da manipulišu i siju mržnju među narodima, što nije u interesu ni Srba ni Bošnjaka”, rekla je.

Brnabić ističe da su slična dešavanja i obilježavanja normalna u Evropi, te da su se događala i prethodnih godina u BIH.

“Tako ne osjeća bošnjački narod, nego neki političari koji ne žele da se pomjerimo naprijed”, rekla je predsjednica Skupštine Srbije.

Srbija poštuje Dejton, teritorijalni integritet BIH, ali i nepovredivost RS. Snažno je podržala Dejotonski mirovni sporazum, a protivi se urušavanju DEjtona i narušavanju ingerencija Republike Srpske.

Sjednici prisustvuju i lideri parlamentarnih stranaka, ali ne i predsjednik RS Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!