Bugajski: Dodika smo trebali zaustaviti, on je dobrovoljna ruska marioneta

Vijesti 03. nov 202121:12 > 22:43 0 komentara

Američki ekspert za Balkan, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona Janusz Bugajski izjavio je u emisiji Pressing kako je ZApad trebao mnogo više raditi da zaustavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika te da je on dobrovoljna ruska marioneta.

Na pitanje voditelja emisije Pressing Amira Zukića boji li se on insceniranih napada, Bugajski odgovara potvrdno te kaže da ukoliko bi bilo rata, to ne bi bio konvencionalni.

Ovo ne bi bio konvencionalni rat, i to ne znači da će se ponoviti antigrađanski rat kojem smo svjedočili ‘92. godine. Sada je srbijanski entitet više homogen u entičkom smislu pa neće ubijati muslimane kao u periodu ‘92.-‘95, već će biti kreiranje novih granica. Ne vjerujem da će doći do ubijanja, ali to zavisi od Bosanaca šta će oni uraditi ako srpski entitet kaže više ne pripadamo Bosni ako počnu da kreiraju svoje institucije, kakva će reakcija biti Sarajeva ako Zapad ne reaguje na to“, komentarisao je Bugajski.

Hoće li iko zaustaviti Milorada Dodika?

Upitao ga je Zukić i hoće li iko člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zaustaviti u tome.

Trebali smo raditi puno više da Dodika zaustavimo. Pod jedan, on igra za sebe i za svoju zaostavštinu, predstavlja se kao branilac bosanskosrpskih interesa, osim toga on služi Moksvi, on je dobrovoljna ruska marioneta koji slijedi nekakav skript koji nije u njegovoj kontroli. On možda misli da stvari može zaustaviti, ali bi Rusi možda htjeli da stvari idu dalje. On bi mogao biti produžena ruka Rusije u regionu. Druga stavr je kakva je uloga ovdje predsjednika Vučić, on ima puno više odgovornosti za kreiranje klime za konflikt u regionu“, naglasio je Bugajski u Pressingu.

“Snage NATO-a trebaju biti raspoređene u BiH”

Komandant EUFOR-a je ranije danas izjavio da nema potrebe da se šalju vojnici u Brčko, da je sigurnosna situacija stabilna,  Bugajski je to prokomentarisao tako što je rekao da trebaju NATO snage biti raspoređene ne samo u Brčkom, nego u BiH.

Možda ne EUFOR, jer niko nema puno povjerenja u to da će EUFOR odbraniti BiH od komadanja. Potrebne su nam sada neke vrste NATO snaga i uz američko prisustvo na Kosovu je to pomoglo da se održi nivo stabilnosti. NATO trupe treba da idu u Brčko, ali i u druge dijelove BiH. Problem EUFOR-a je što dovijeka mogu produžavati mandat. Ako im Rusi produžavaju mandat, znači da ih ne uzimaju za ozbiljno“, komentarisao je u Pressingu Bugajski.

“Rusija testira situaciju”

Rusija konstantno testira situaciju da vidi ima li slabosti. Koriste institucije, rokove, zakone, sporazume kako bi testirali Zapad da bi vidjeli koliko će dozvoliti da se neki sporazum okonča. Koriste i ljude poput Dodika i Vučića – ne vole ih, ali su im to alatke koje mogu koristiti protiv Zapada. Kada i gdje će doći onaj plamićak koji će dovesti do rata, to ne znamo, ali kolektivni Zapad misli da je riješio Balkan ali očigledno nisu i izgleda kao da svaka generacija se suočava sa nekim pokušajem da se mijenjaju granice, etnički čiste granice, i to radi Vučić u Srbiji“, istakao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li uspjeti u tome, Bugajski kaže kako to zavisi od mnogo faktora.

“Više pažnje se mora pridavati ovdje i na druga mjesta u regionu gdje NATO i Amerika mogu biti aktivniji i Vučić je jedan od primarnih počinitelja za ovu vrstu nestabilnosti. Vučić treba da smiri svoje akcije u Crnoj Gori, da se distancira o Dodika… Postoji puno stvari koje možemo uraditi, ne samo verbalno, nego i djelujući na terenu“, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!