Bugajski u Pressingu: Siguran sam da bi bilo otpora, pogotovo od Bošnjaka

Vijesti 03. nov 202120:48 > 21:34 1 komentar

Američki ekspert za Balkan, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona Janusz Bugajski rekao je za N1 kako ne vjeruje da ima ikakav tajni sporazum o podjeli Bosne i Hercegovine, ali je siguran da bi bilo otpora, pogotovo od Bošnjaka, ako bi do toga došlo.

Na pitanje voditelja emisije Pressing Amira Zukića svjedočimo li dogovoru Zapada i Rusije o Bosni i Hercegovini, Bugajski kaže kako on ne vidi sporazum, te da vidi “kompletan nesporazum”.

Možda i prema potencijalnom ratu ne vidim vijesti da se dešavaju iza scene, ne vidim nikakav mirovni sporazum, konferenciju o Balkanu… Vidim da se ne obraća dovoljno pažnje prema BiH a Rusija od toga ima koristi“, rekao je.

Kao prvo ne vjerujem da ima ikakav tajni sporazum da se BiH dijeli ili oblikuje, pogotovo ne od Evropske unije i Amerike i siguran sam da bi bilo otpora, pogotovo od Bošnjaka, ali i unutar hrvatske zajednice protiv dijeljenja Bosne ne vidim nikakvu rezoluciju, rješenje, odnosno ne vidim da bi moglo otići u nasilje“, dodao je Bugajski za N1.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt večeras nije govorio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a na pitanje da li to znači  da Zapad više ne podržava OHR i aktuelnog predstavnika, Bugajski kaže da je to signal da su EU i Amerika dozvolili Rusiji i Srbiji da dobiju više nego što bi inače dobili.

Rusija koristi tradicionalnu taktiku, odnosno UN, protiv određenih naroda, nekada je Kina na njenoj strani, ali mislim da nema tajnog sporazuma. Ovo je neka vrsta ruske propagande da se Zapad složio da podijeli BiH. Moramo biti oprezni kada se govori o dezinformacijama kad je u pitanju BiH. Problem je Zapada što su dozvolili da se stvari raspuknu misleći da će se tako riješiti konflikti. I na Jugoslaviju nismo pažnju posvećivali. Ovakve se stvari dešavaju ne samo u BiH, nego na regionalnom nivou“, istakao je.

Šta Rusi spremaju na Balkanu, šta je finalni cilj?

O cilju Rusije na Balkanu, Bugajski kaže kako rusija ima više ciljeva.

O tome šta je finalni cilj, morate pitati Putina i kolege u Kremlju. On je neko ko koristi te politike protiv susjeda. Rusija ima više ciljeva i ovo je područje gdje mogu veliku glavobolju napraviti NATO-u a istovremeno ruski najveći cilj nije Balkan nego Ukrajina i zato gomilaju svoje snage. Cilj je napraviti neki drugi konflikt koji će odvući pažnju EU i SAD“, naveo je Bugajski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare