Bugajski za N1: Tipično za rusku politiku pod Putinom – agresija i strah

Vijesti 20. mar 202109:05 > 11:372 komentara

Posljednje poruke koje je bh. Javnosti uputio novi ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Igor Kalabukhov, a po pitanju eventualnog članstva naše zemlje u NATO-u izazvale su brojne reakcije, međutim nisu svi iznenađeni ovakvim potezima. Analitičar i ekspert za Balkan Janusz Bugajski u intervjuu za N1 kaže da je ovo tipična ruska diplomatija te da vjerovatno predstavlja strah od Bidena i uticaja nove administracije u Bosni i Hercegovini.

To je ustvari veoma tipično za rusku politiku pod Putinom. To su agresija i strah. To dvoje je prilično blisko povezano. Strah koji imaju je naravno da će NATO postati efektivna sigurnosna organizacija u Evropi. To bi uključilo sve zemlje na Balkanu uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i možda i Srbiju nekada u budućnosti. To bi onda umanjilo prijetnju ili je možda u potpunosti uklonilo, a koju Rusija predstavlja Tako da okreću jednu stranu protiv druge kako ove zemlje ne bi postale dio NATO-a. Mislim da je ovo također strah od Bidena. Mislim da je to povezano s novom američkom administracijom također. Drugim riječima oni imaju veliki strah da će Biden biti mnogo više fokusiran na ovaj region nego je to bio Trump. Da će pokušati pogurati Srbiju da konačno razriješi pitanje priznanja sa Kosovom. Da će gurati neke ustavne promjene u Bosni koje bi zemlju učinile funkcionalnijom i integrisanijom u oboje EU i NATO. I straha da će ruski uticaj u regionu biti umanjen. Rekao bih da je to tipična ruska diplomatija“, ističe Bugajski.

Na pitanje gdje bi Bosna i Hercegovina trebala gledati za pomoć u ovakvoj situaciji prema Briselu i Washingtonu Bugajski je jasan.

Apsolutno gledati prema Briselu. Ali, ne bih zadržavao dah gledajući prema Briselu. Brisel je toliko preokupiran unutrašnjim problemima i kao što smo razgovarali pred intervju promašaj u distribuciji vakcina je bio velika šansa za Evropljane da pokažu da smatraju svaku zemlju i svaku zemlju aspiranta dijelom Evrope i da ih tretira na fer način. Ali, činjenica da Sarajevo mora moliti za vakcine mislim da je užasna. Gledao bih prema Evropi jer je to u krajnoj mjeri destinacija ali trenutno tamo nema liderstva i ne bih imao velike nade da će biti uskoro“, kaže Bugajski.

Šta Bugajski misli o Miloradu Dodiku i najavi tužbe protiv bivših visokih predstavnika, ulozi Blinkena, Cormack, Montgomerry, Nuland i samog BIdena u regionu i BiH te kakve savjete ima za bh. Zvaničnike po pitanju Washingtona pogledajte u videu.

 

Komentari

Vaš komentar