Burne reakcije iz RS na tvrdnje Heleza o paravojnim kampovima

Vijesti 24. nov 202319:16 0 komentara
N1

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet nakon tvrdnji Zukana Heleza o postojanju pravojnih kampova u RS. Ne smiruju se ni političke reakcije, a sve rezultira novim oštrim optužbama.

Predmet je formiran u Odsjeku za terorizam državnog Tužilaštva. Ministar Zukan Helez će biti pozvan da da iskaz, prezentira informacije koje je iznio, dokaze i činjenice s kojima raspolaže, naveli su.

“Sve institucije, nosioci funkcija, kao i građani imaju zakonsku obavezu prijavljivanja nadležnim institucijama svih saznanja o počinjenim krkvičnim djelima, kao i počiniocima”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Ministar je u Pressingu naveo kako ima informacije da se vrši vojna obuka momaka na području Rogatice i Maglića. O tome postoji evidencija, vježbe se prate, neke su polulegalne tvrdi, ali nadležne institucije sve drže pod kontrolom. Iz Republike Srpske teške riječi idu na adresu Zukana Heleza, ali ne samo na njegovu.

“Ove politike i ovakve ideologije čine da je Federacija BiH sigurno mjesto za sve radikalne islamske grupacije, vehabijske i paradžemate, koji su se sada većina njih prekrili preko Islamske zajednice i nekih udruženja građanskih i prosto im pružaju poruku, sigurni ste u Federaciji BiH. Ove politike i ovakve ekstremne radikalne, nasilničke politike, vode ka terorizmu”, kaže Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS.

Islamska zajednica je nedavno reagovala na pismo parlamentaraca iz Republike Srpske koje su uputili američkim i evropskim institucijama, u kojem su naveli kako je Bosna i Hercegovina utočište radikalnih islamista. Islamska zajednica kaže, riječ je o podmetanju, insinuacijama, te su podsjetili na vlastitu, uspješnu borbu s paradžematima. Ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković kaže, više vjeruje Helezu da postoje paravojne obuke u Republici Srpskoj, nego u pismo o radikalnim islamistima.

“Ako trebam praviti takvu procjenu, evo tako ću se odnositi prema ove dvije teze. Naravno pozivam naše institucije, s obzirom da je BiH ozbiljna država. Mora se svaki od ovih navoda provjeriti profesionalno, stručno, kako bismo otklonili sumnje da li takvih eventualno procesa ima, ukoliko ih ima da bismo naravno reagovali institucionalno”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Ministri u Vijeću ministara iz Republike Srpske zatražili su od predsjedavajuće Borjane Krišto, hitan sastanak s prvom čovjekom OSA-e. Dok parlamentarci iz Komisije za nadzor Obavještajne agencije, kažu, nemaju nikakve informacije o navodnim vojnim kampovima.

“Hoću da vas podsjetim, povodom tog njegovog iznošenja navodnih obavještajnih informacija u javnost, da smo kolegica Sanja Vulić i ja upravo pokrenuli inicijativu u Parlamentarnoj skupštini sa zahtjevom za formiranje privremene istražne komisije o navodima koje iznosi Zukan Helez, a to prevashodno iz razloga što, ako su tačni ti navodi gdje se on pozivao da dobija informacije od nekih stranih obavještajnih službi, predstavlja jednu vrstu krivičnog djela“, rekao je Milorad Kojić, zastupnik SNSD u PSBiH.

U Federaciji pak na oprezu, nakon Helezovih tvrdnji. Nema tu ništa novo, kaže novinar Sead Numanović, prisjetivši se Noćnih vukova. Smatra da se ne treba olako prelaziti preko čitave priče, jer je riječ o vrlo ozbiljnoj stvari.

“Dok govorim o ovome meni je stalno na pameti, pošto sam star čovjek, prije rata, ‘91. godine, kada je Senad Avdić objavio plan RAM, svi su skočili da tvrde da je to laž, svi su pored očiglednih stvari nas ubjeđivali da je mlijeko crno. Onda smo doživjeli to što smo doživjeli”, dodaje Sead Numanović, novinar.

Ono što zvaničnici u oba entiteta, bar u ovoj priči, imaju zajedničko, jeste da pozivaju nadležne službe da se odrede prema svemu, te istraže sve navode i okolnosti. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, o svemu se, očekivano, ne oglašava. Komentar nakon svega nema ni ministar Zukan Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!