Čarkadžić: Nakon preporuke za kandidatski status ništa se neće promijeniti

Vijesti 14. okt 202218:54 0 komentara
N1

Aktualne teme i preporuku Evropske komisije da BiH dobije kandidatski status, analizirali smo s magistrom europskih integracija Denisom Čarkadžićem.

Čarkadžić je na početku objasnio koliko je važnaa vijest o izvjesnom kandidatskom statusu.

“Dobili smo preporuku na osnovu današnjeg stanja. Evropska komisija će u decembru to potvrditi i ništa se neće suštinski promijeniti. Nama ni članstvo u EU ne treba, ono što nam treba je da se koristi taj alat da se zemlja reformiše. Meni lično ništa ne znači, ali je Brisel trebao da jasno kaže ko je kriv i da kaže građanima, ‘Ne možete dobiti kandidatski status sve dok ti i ti političari rade to ti to”. kaže Čarkadžić.

Kazao je da BiH mora imati formiranu vlast kako bi krenuli sa reformama, a niko živ ne zna kada će se desitit.

“Trebamo sačekati brojanje, pa apelaciju Ustavnom sudu Komšića na odluku Schmidta. Baviti se time, hoće li se to provesti je preuranjeno. Vijeće ministara se može formirati bez HDZ i SNSD i na kraju će Predsjednišvo dati formu izgleda Vijeća ministara. U ovom momentu je pomalo neozbiljno da se politički subjekti bave kombinatorikama”, dodaje Čarkadžić.

Mišljenja je, da bi imali uslove da počnemo pregovore o članstvu, moramo ispuniti 14 prioriteta.

“To je sa ovom ekipom potpuno nemoguće. Kilometrima smo daleko. Ljudi ne žele da sjeku granu na kojoj sjede, a to se zove izostanak vladavine prava, s namjerom se drži zemlja u statusu quo.”

Za kraj je govorio i o vanjskoj politici BiH, da li je zakazala ili ne.

“Mi formalno imamo vrlo precizno definisanu vanjsku piolitiku, a praksa je nešta drugo. Imamo jedan dio državnog aparata koji to ne prati, već prati interese drugih zemalja. Predsjedništvo je u delikatnoj situaciji. Ako nema tamo konsenzusa ne možete ništa. Predsjedništvo je ipak bilo to koje je odradilo dobar posao sa ministarstvom odbrane. To je jedini dio državnog aparata koji je radio dobro, ali nedovoljno u teškim uslovima”, zaključio je Čarkadžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!