Čavić se oprostio od politike: Nema bezgrešnih, bez imovine smo podstanari

Vijesti 29. dec 202211:43 7 komentara
N1

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić potvrdio je da se povlači iz politike i da mu je jasna poruka koju su mu glasači poslali u oktobru. Neće ostati u rukovodstvu stranke ni na koji način, niti će biti počasni predsjednik.

“Nećemo smetati mladima”.

Moramo da prihvatimo činjenicu da su naši rezultati loši, da je moja odgovornost najveća, zato smo odlučili da ja odstupim sa mjesta predsjednika NDP-a.

Napravio je retrospektivu svog političkog djelovanja:

“Prvi put sam bio na izborima 1998.godine, prošao sam na listi SDS, prvi sam smijenjen od visokog predstavnika, te iste godine, nakon toga 2000.dobio direktni mandat u lokalnoj zajednici. 2002.izabran za predsjednika, nakon toga za poslanika u više mandata”.

“2022.sam doživio potpuni poraz sa malo glasova, što je meni jasna poruka da je neodrživo da budem osnova za perspektivu i građenje stranke”.

Dragan Čavić je podnio ostavku 7.11.nakon rezultata opštih izbora.

Bojan Šapurić je novi v.d. predsjednika NDP , a imaće podršku starog rukovodstva istaknuto je.

Dodali su da je potrebno reformirati NDP koja je stranka “konzervativno demokratskog spektra utemeljenog na porodici i poštovanju drugog i drugačijeg”. Ostaće na principima Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja RS.

“Preuzeo sam krupan zalogaj i ogromnu odgovornost na sebe. NDP ima 37 gradskih i opstinskih odbora, na zadnjim lokalnim izborima osvojili smo 33 mandata, to je osnova od koje ćemo poći”, rekao je Šapurić najavljujući promjene u stranci.

-Hercegovina ministra nema još od vremena gdina Bratića, kada je bio ministar poljoprivrede. Moramo voditi računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, ističe Šapurić.

Dragan Čavić komentarisao je i Zakon o nepokretnoj imovini RS:

-Spor oko imovine nije postojao do apelacije SDA. Ustavni sud BiH je proveo političku odluku SDA. Stranci se toga uhvate kao pijan plota. Ovo je politička odluka, a ne odluka pravde. Kako možemo govoriti da RS može postojati bez imovine. Bez imovine smo podstanari svugdje.

-Nema nigdje, ko god je laik, aneks 4 Ustava neka pročita, šta su nadležnosti BiH, šta RS, nema nigdje ekskluzivnog prava BiH na imovinu.

RS je potrebna politička smjena generacija, kaže Čavić, ali dodaje da smjena ne smije biti arhaična niti anarhična.

Izbjegao je direktan odgovor na pitanje da li je vrijeme da dugogodišnji političari poput Nedjeljka Čubrilovića i Petra Đokića odu iz Vlade RS.

Na kraju press konferencije rekao je da je svjestan nekih grešaka, ali da u politici niko nije bezgrešan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare