Čengić: Postoji opasnost od klizišta u Starom Gradu, otpad sa Trebevića baca se u Bistrički potok

Vijesti 08. okt 202415:55 0 komentara
Fena

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić obratio se danas, 8. oktobra medijima povodom potencijalnih rizika od pojave klizišta na lokalitetu Bistrički potok.

Čengić je na početku obraćanja medijima istakao da se dio Bistričkog potoka koji se nalazi na području Općine Stari Grad i u njenoj je nadležnosti čisti redovno.

“Mi svake godine čistimo, i sada da odete vidjet ćete radnike, ali džaba čistite taj dio ako problem dolazi iz entiteta Republika Srpska, a koji se reflektuje na građane u Starom Gradu”, naveo je Čengić.

Isto tako, kako je rekao, problem je što i građani koji žive u blizini Bistričkog potoka bacaju otpad u njega.

“Radnici koji čiste tu zatiču sjedalice, mašine… i sigurno to bacaju ljudi koji gore žive jer neće neko iz centra otići na Boguševac (starogradsko naselje op.a.) kako bi bacio smeće na tom mjestu. Taj se dio ne može očistiti i ostaje prijetnja po građane Sarajeva”, ustvrdio je Čengić te dodao da je ovo pitanje Općina Stari Grad pokrenula u novembru 2022. godine:

“Kada je ovdašnja inspekcija zatražila od inspekcija iz RS da izađe na teren. Oni su izašli na teren i evidentirali sve nepravilnosti koje se tiču Bistričkog potoka. Jedan se tiče problema u RS, a drugi je problem gradnje i potencijalnog klizišta, ali o tome nisam kompetentan da govorim. Iz tog razloga mi iz općinskog štaba tražimo od Kantona i Federacije Bosne i Hercegovine da se uključe relevantne institucije da se procijene ta klizišta i koje su mjere na njihovom otklanjanju. Imali smo sastanak sa kantonalnim štabom civilne zaštite, imat ćemo sjednicu općinskog štaba na kojoj ćemo donijeti konkretne zaključke i upozorenja građanima koji žive na ovom području. Prije svega onim građanima koji žive u nelegalnim objektima”, naglasio je Čengić te dodao da bi upravo kantonalni štab trebao dati procjenu za sva potencijalna klizišta na nivou FBiH:

“Jer općina nema tu instituciju koja može reći da li je nešto klizište ili nije. To treba uraditi kanton jer to prevazilazi naše mogućnosti”.

Čengić je naglasio da o navedenom problemu nije htio pričati prethodnih dana zbog lokalnih izbora. Međutim, istakao je i to da je premijeru KS, nadležnim institucijama i medijima uputio sve potrebne informacije o ovoj temi.

Zatim je dodao i to da je konkretno riječ o dva problema.

“Zatrpavanje Bistričkog potoka, i gradnja objekata, tražimo da se uključe relevantne institucije da utvrde da li je riječ o klizištima. Za nelegalne objekte ne možemo reći da li su uslovni za život jer nisu prošli provjere te stoga tražimo da se uključe i kantonalni organi. Mimo ovoga, imamo još jedan problem -kamenolom na ulazu u Sarajevu koji je duboko ušao u Sarajevo šume, a upitno je da li imaju dozvolu za rad”, naglasio je Čengić.

Čengić se dotakao i izgradnje Trebević Hillsa navodeći da taj objekt ima sve potrebne dozvole, međutim, sporni su mu radovi za koje je, kako je naveo, upitno da li se izvode po propisima.

“Upitno je da li otpad koji bi trebali odvoziti bacaju u Bistrički potok. Inače, ovaj teren se oko ovog lokaliteta vodi kao miniran”, istakao je načelnik Starog Grada.

Dotakao se i stepena zaštite navodeći da postoje dva – nivo KS i nivo RS.

“Na onom dijelu Trebevića koji se nalazi u FBiH ne smije se ništa graditi što nije izgrađeno prije donošenja zakona 2012. godine. Dakle, oni objekti koji su bili tu mogu se renovirati ili restaurirati ili izgraditi novi u identičnom obliku. Imamu i tu problem jer naprimjer, Općina Stari Grad nije izdala tehnički prijem objektu Vidikovac kojeg je gradio Grad Sarajevo, a koji je napravljen van gabarita koji su bili prije. Sada je 10 puta veći nego što je nekada bio. Još za njega nije izdata upotrebna dozvola i tehnički prijem”, pojasnio je.

Osvrnuo se na stepen zaštite u RS.

“Tu imate problem da su dva regulaciona plana već urađena. Mi možemo komentarisati zasad samo ono vidljivo golim okom, tih nekoliko projekata koji su već izgrađeni. Ja sam gledao te regulacione planove, tu imate desetine objekata i stotine hiljada kvadrata da se izgradi na Trebeviću, i to je ogroman problem kojeg ne može riješiti Općina Stari Grad”, naglasio je Čengić.

Čengić je rekao i to da Općina Stari Grad redovno prati upozorenja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) te da u skladu s tim djeluje.

“Svaki put na društvenim mrežama dijelimo ta upozorenja, čak i sekretari mjesnih zajednica dijele ta upozorenja s građanima. Upozoravamo i kad je vjetar, ali nažalost često dobijamo komentare na Facebooku koji kažu da je ‘smiješno što nas upozoravate na vjetar’. Niko te stvari ne shvata ozbiljno dok se ne desi neka elementarna nepogoda”, poručio je Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!