Čengić: Zakon o Južnoj interkonekciji možemo usvojiti i bez HDZ-a

Vijesti 26. jun 202314:46 0 komentara
N1

Delegat u Domu naroda Federacije BiH Irfan Čengić (SDP) tvrdi da zakone o energetici i mnoge druge koči Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma. Dodaje kako je sve ispolitizirano jer su prijedlozi zakona o energetici skinuti sa dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda FBiH.

Na pitanje da li je ovo pokušaj HDZ-a da “isposluje” Zakon o južnoj interkonekciji na način da se napravi nova firma za distribuciju gasa sa etničkim predznakom na uštrub firme BH gas i da se zbog toga zakoni o onergetici skidaju sa dnevnog reda dok se ne nađe politički kompromis, a zbog čega je Dragana Čovića ranije kritikovao američki ambasador Michael Murphy, Čengić kaže:

Nikšić zatražio povlačenja tri zakona o energetici, poslanici SDA negoduju

“U delegatskim pitanjima sam tražio Zakon o sukobu interesa i Zakon o južnoj interkonekciji koji je usvojen u Predstavničkom domu i moja dva amandmana koja su usvojena dok sam bio zastupnik u Prestavničkom domu. Takav teskt zakona možemo usvojiti i sada. Ambasador Murphy je prozvao HDZ da oni to opstruiraju, a svi mi znamo da oni to opstruiraju van institucija BiH. Ako gledamo institucije, HDZ nema niti jednu kočnicu da spriječi te zakone. Nemaju većinu u Vladi FBiH niti u Domu naroda. Mi možemo u Domu naroda taj zakon usvojiti i bez HDZ-a i zaista apelujem na Vladu FBiH da hitno donese Zakon o južnoj interkonekciji, a da onda radimo na Zakonu o gasu koji traži gospodin Bećirović, jer ja neću nikada podržati da se grade interkonekcije bez državnog Zakona o gasu. HDZ je za zakon koji je podržao u Predstavničkom domu sada mijenjao i ubacili bi u zakon etničke operatere umjesto BH gasa za distribuciju što je apsurd. Za lokalni transport, uredu, nek se formiraju, ali za mrežni transport tu mora biti BH gas i ne smijemo odustati od onog zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu da isti takav treba doći što prije. I ovo je krivica rukovodstva ovog Doma naroda jer je mogao biti usvojen čim je Dom konstituisan što sam ja i tražio. Iako sam pismenim putem to tražio Zakon o južnoj interkonekciji nije stavljen na dnevni red”, rekao je Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!