Član ‘Laibacha’ za N1: Kad smo 1995. napustili Sarajevo, došao je NATO

Vijesti 08. maj 202320:40 0 komentara

Član slovenskog neda "Laibach" Ivan Jani Novak u razgovoru za N1 poručio je da je Sarajevo, za vrijeme opsade 90-ih, demonstriralo jedinstvenu toleranciju u vanrednim okolnostima.

Novak, koji je zajedno sa grupom nastupao u Sarajevu 1995. godine, na sam dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prisjeća se ratom obilježene atmosfere kroz koju se probijala – i u takvim okolnostima – snažna energija zajedništva. On je, uoči sutrašnjeg koncerta koji će ova kultna grupa imati u Narodnom pozorištu Sarajevo, gostovao u emisiji Izvan okvira na N1 te se prisjetio nekih detalja.

“Godine 1995. smo svirali program koji se zvao NATO, po istoimenom albumu iz 1994. godine. Kad smo izlazili iz Sarajeva 1995. godine, praktički je ulazio NATO u grad. Mi smo Sarajevo tada proglasili kao teritoriju tzv. Države NSK. To je bila utopijska država. Podijelili smo pasoše u vrijeme kada bosanski pasoš nije ni postojao”, rekao je.

“Neki ljudi uspjeli su putovati s tim. U vrijeme kad smo bili u Bosni, upoznali smo ‘crème de la crème’ ljude – najbolje koje smo mogli upoznati, oni koji su u Sarajevu ostali braneći grad. Tadašnji osjećaj je bio fantastičan, svi su radili jedni za druge, a zajednica je funkcionirala”, prisjeća se Ivan Jani Novak urazgovoru za N1 smatrajući kako je to, sa stanovišta ljudskosti, bilo najbolje vrijeme u tako vanrednim okolnostima.

Naivnost u srži vjere

Pitali su, uoči koncerta 1995. godine organizatore hoće li bti problem ako sviraju adaptaciju Marša na Drini u Sarajevu:

“Rekli su nam da o tome možemo sami odlučiti. Postojala je velika tolerancija, široka tolerancija. Kad smo odsvirali pjesmu – nasatupila je tišina, a zatim gromoglasan aplauz. Čovjek iz publike počeo je plakati, govoreći da je to ‘naša pjesma’. Bio je to sarajevski građanin srpske nacionalnosti koji je ostao u Sarajevu braneći grad. Bio je to najemotivniji trenutak na cijelom koncertu”, rekao je Ivan Jani Novak.

Na pitanje da li je naivnost bila ukorijenjena u vjerovanje o Jugoslaviji kao zajednici mira, Novak je odgovorio:

“Naivnost je u srži vjere. Onaj koji vjeruje u nekom smislu je naivan. Svi koji smo vjerovali u Jugoslaviju bili smo u neku ruku naivni. Ali vjera je potrebna. Svi vjerujemo u život, iako znamo da se život zaključuje smrću”, rekao je Novak.

Kultni slovenski bend Laibach će sutra s početkom u 20 sati održati koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo. Laibach je posljednji put u Sarajevu nastupio 2018. godine u Domu mladih.

Tada je u Historijskom muzeju BiH bila postavljena izložba “NSK Država Sarajevo”, koja se sastoji od fotografskih zapisa Zorana Kanlića i svjedočanstava građana Sarajeva. Slovenski bend u glavnom gradu pjevao je i 1995. godine u vrijeme potpisivanja Dejtosnkog mirovnog sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!