Članica CIK-a BiH za N1: Ako ne bude novca do 19. maja, progovorit ću

Vijesti 04. maj 202218:05 > 22:13 2 komentara

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, prema važećem zakonu, raspisala je Opće izbore. No, Vijeće ministara BiH još nije osiguralo novac za finansiranje održavanja izbora. Ko blokira izbore, s kojim se političkim pritiscima suočavaju, u Danu uživo govorila je dugogodišnja članica ove institucije Irena Hadžaibdić.

Hadžaibdić je za N1 kazala da su članovi CIK BiH pozvali Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na sastanak s ciljem da bude osiguran novac za održavanje izbora koji su zakazani u oktobru. Međutim, Hadžaibdić nije baš ni sigurna da će do sastanka doći. Da li su u pitanju blokade i opstrukcije, odgovara da će detaljnije ukoliko nakon 19. maja ne bude osiguran novac iz Vijeća ministara BiH iz akumuliranih sredstava.

“Ne želim govoriti o opstrukcijama dok ne prođe 19. maj, onda će me zanimati zašto nema novca. Ako Vijeće ministara ne izglasa tu odluku, što se može desiti, to se onda očekuje da se dobije kroz redovan budžet. Ta procedura je jako spora, čak i u hitnoj proceduri mi smo u ogromnom kašnjenju. Onda ću možda reći iza 19. maja neko opstruira rad Centralne izborne komisije jer ne želi da na vrijeme ne pripremimo ni glasačke listiće, ni da završimo poslove za koje nam je potreban dodatni angažman ljudskih resursa i onda će se istaći da je ova Komisija nesposobna. To ću reći tek tada”, pojasnila je Hadžaibdić.

Hoće li zbog neosiguravanja sredstava doći možda do prolongiranja izbora Hadžaibdić je kazala sljedeće:

“Prema trenutnom raspoloženju Centralne izborne komisije niko od nas, ja smatram ovako u nekim razgovorima nije u ubjeđenju da bi odlaganje od trideset dana ako novca nije bilo svo ovo vrijeme, navodno ga nije bilo da ćemo ga osigurati za 30 dana”, navodi  Hadžaibdić.

CIK raspisao izbore u BiH, poznato kada će biti održani

Također, Hadžabdić ističe podršku međunarodne zajednice i ne isključuje da će u ovom slučaju intervenisati i visoki predstavnik. Što se tiče političkih izjava u vezi CIK BiH, Hadžaibdić to nije htjela komentarisati naglašavajući da je Sud BiH donio konačnu odluku o legalnosti članova ove institucije i da je time ta priča nakon izvršene procedure u državnom parlamentu okončana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare