Crnadak pozvao na prekid rasprava o evropskom putu BiH, komentarisao i navodni dogovor Dodika i Schmidta

Vijesti 14. dec 202318:02 0 komentara

Potpredsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak predložio je na moratorij na raspravu o evropskom putu Bosne i Hercegovine, te pozvao vladajuću petorku na nivou Bosne i Hercegovine da u narednih šest mjeseci ispune 14 prioriteta, što smatra mogućim. Crnadak je gostujući u Danu uživo na N1 komentarisao i navodni dogovor između predsjednika Republike Srpske i visokog predstavnika u BiH.

“Pozivam vlast u Bosni i Hercegovini da napravimo neku vrstu primirja, da uvedemo moratorij na javne svađe na ovu temu. Pozivam ih, imaju redovne sastanke, nekada u Mostaru, nekada u Sarajevu, nekada u Banjaluci, da na sljedećem sastanku javno obećaju da će svih 14 prioriteta završiti za šest mjeseci. Odgovorno tvrdim da to može, da nije problem vremena, logistike, samo je u pitanju volja”, rekao je Crnadak gostujući u programu N1.

Ovaj političar navodi i da u Republici Srpskoj, gdje je vlast  po njegovoj procjeni, antievropska postoji preko 50% podrške građana evropskom putu BiH. Crnadak je ponovio da je suđenje Dodiku pravosudna stvar, te dodao da se ne radi o napadu na Republiku Srpsku.

“Što se tiče dogovora između gospodina Schmidta i SNSD, moram primijetiti da ga niko nije demantovao. Vrlo je zanimljivo, jedino što smo čuli kao demantije je “mi se nismo sastali”. Može se desiti da su oni sjedili u susjednim prostorijama, a da su za stolom sjedili njihovi izaslanici. Ne kažem da tako nije bilo”, rekao je sagovornik N1.

Crnadak je dodao da je Zakon o nepokretnoj imovini RS bio u proceduri, te da se samo jedan dan pojavio Radovan Kovačević i rekao povlačimo zakon radi konsultacija. Taj zakon se nikako više nije pojavljivao.

“Informacija koja je došla do nas je da Dodik obećao Schmidtu da se taj Zakon više neće naći na dnevnom redu. Da je njemu obećano od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega EU, da je SNSD-u obećano da neće biti izmjena Izbornog zakona, paketa integriteta, i da će međunarodna zajednica SNSD-u ostaviti ovaj Izborni zakon po kome mogu nastaviti da kradu izbore”, dodao je.

Bivši ministar, aktuelni poslanik je rekao da je su odlučili da podjele ove informacije jer postoji provjerljivost ovih inforamcija u kratkom periodu. Već tri sjednice nama, kaže Crnadak onog Zakona na dnevnom redu NSRS, a nema ni izmjena Izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!