Crnogorski ministar odbrusio Vučiću povodom Rezolucije o Srebrenici: “Žalosno i neprimjereno”

Regija 20. maj 202407:02 0 komentara
Aleksandar Vučić (REUTERS/Marko Djurica)

Ministar inostranih poslova Crne Gore Filip Ivanović poručio je u nedjelju uveče da stavom u odnosu na Rezoluciju o Srebrenici, Crna Gora ne želi da kvari odnose sa susjedima, već da djeluje kao "pomiritelj".

Komentarišući poslednje ocjene predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa amandmanima vlade u Podgorici na tekst nacrta Rezolucije, Ivanović je za RTCG kazao da su one “žalosne” i “neprimjerene”.

“Žalosno je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neprimjerenim riječima obraća i govori o Crnoj Gori i tako nesrećne formulacije ne mogu biti pozdravljene iz naše zemlje”, kazao je ministar vanjskih poslova.

Vučić je ranije u nedjelju poteze vlade u Podgorici nazvao “odvratnom igrom” i “perfidnim trikom”.

Vlada Crne Gore podnijela je ranije UN-u amandmane na nacrt Rezolucije o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici.

Amandmani su prihvaćeni i sastavni su dio Rezolucije o kojoj bi Generalna skupština UN-a trebalo da se izjasni 23.maja.

Vlada u Podgorici predloženim amandmanima predlaže da se rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donesene protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Ministar inostranih poslova je kazao da i pored toga što Crna Gora i Srbija “različito sagledavaju neke stvari”, da “treba raditi na saradnji”.

“I kada prođe 23. maj Crna Gora i Srbija će biti jedna pored druge, i dalje će neke stvari možda sagledavati različito, ali će biti još mnogo više pitanja i tema koje ih zbližavaju i na kojima treba zajedno da radimo. Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda”, rekao je Ivanović.

On je kazao da je vlada pokušala da djeluje kao “pomiritelj u regionu i zbog unutrašnjih prilika, kako bi se mogućnost manipulacije da se cijeli narod obilježi kao genocidan smanjila na minimum ili eliminisala”.

“Druga diskusija koja se mogla čuti je da bi se tom rezolucijom moglo pokušati promijeniti unutrašnje uređenje BiH koje inače garantovano Dejtonskim sporazumom”, kazao je Ivanović.

Objasnio je da stabilnost u okviru BiH ne može biti dovedena u pitanje.

“A interpretacija prve formulacije koja je ušla u tekst rezolucije kaže da odgovornost za genocid ne može biti pripisana bilo kojoj grupi i naciji, što spriječava da se rezolucija sjutra zloupotrijebi za žigosanje jednog naroda kao genocidnog”, kazao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u ponedjeljak, 20. maja, putuje u Njujork kako bi prisustvovao sjednici Generalne skupštine UN-a o rezoluciji o Srebrenici, a amandmane koje je Crna Gora podnijela na taj dokument nazvao je “prljavom igrom”.

Rezolucijom, koju su inicirale Nemačka i Ruanda, ukazuje se i na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsednik bh. entiteta Republika Srpska i glavni komandant Vojske Republike Srpske, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!