Cvitanović o Čovićevom govoru u NSRS: Nikad ne bih rekao “čuvajte RS”

Vijesti 13. feb 202210:01 > 10:04 0 komentara
N1

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 jučer je u Zenici prisustvovao sastancima Predsjedništva i Centralnog odbora ove stranke i tom prilikom govorio o mnogim temama. Nezaobilazna je bila i ona koja se odnosila na govor Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojoj je poručio svima da "čuvaju RS".

Cvitanović je upitan o nastavku pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i o Čovićevom govoru na šta je odgovorio da za prvo očekuje pozitivan ishod te da je optimističan. Za Čovića je dodao da to samo može biti njegov lični stav.

“Ja nikada ne bih rekao rečenicu ‘Čuvajte Republiku Srpsku’ sa emocijom ovakvom ili onakvom. To je njegov stav, to je on komentarisao u svoje ime i u ime svoje stranke. Ja sam svjestan patnje hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, toliko ubijenih i protjeranih. To je njegova stvar i njegova odluka. Što se tiče pregovora, učestvovao sam u njima i nastavit ćemo ih, nadam se naredne sednice jer su predstavnici bošnjačkih političkih stranaka tražili nekoliko dana da analiziraju ono što smo im mi predložili u Neumu i prije dva dana. Na tom tragu, bez ucjena, ali sa jasnom nacionalnom pozicijom konstitutivnog, ustavnog u svakom članku Ustava BiH očekujemo pozitivan odgovor i očekujemo završetak tih razgovora. Naša ruka za pregovore je uvijek pružena i smatramo da bi bilo nasilje nad demokratijom i nad zakonom i Ustavom raspisati nezakonito i neustavno izbore jer mislimo da se nisu stekli uvjeti ako se ne dogovorimo. Apsolutno se i kao stranka zalažemo da se izbori održe, ali po Ustavu i zakonu nudimo čekamo konačno rješenje”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990, prenosi FTV.

U susret vanrednoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora zakazanoj za narednu subotu, iz HDZ-a 1990 očekuju usvajanje deklaracije kao odgovor na aktuelnu političku situaciju u BiH u kojoj će biti i zaključci te stranke.

“Ne bih prejudicirao, mi ćemo dati obol tome današnjim usvajanjem zaključaka gdje ćemo proširiti te zaključke na minimalne i maksimalne kvote u općinama i gradovima gdje su Hrvati iscurili zbog stotinu razloga, kao danas u Zenici, gdje posebno poruku šaljemo da budemo minimalno zastupljeni kroz gradska i općinska vijeća gdje ćemo tražiti okrupnjavanje kantona, općina sa hrvatskom većinom, da to bude naša poruka našeg hrvatskog jedinstva i zajedništva. Kao stranka ćemo se boriti za svoj program, kritizirajući ono što HDZ BiH loše radi, a puno je toga kroz općine i kantona. Na ovim nacionalnim temema uvijek ćemo tragati za zajedničkim stavom i kompromisom”, zaključio je Cvitanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!