Cvitanović o neuspjelim pregovorima: Od FBiH se pokušava napraviti bošnjačka RS

Vijesti 25. mar 202216:24 3 komentara
N1

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović izrazio je tugu i razočarenje zbog nepostizanja dogovara o izbornoj reformi. Problem je , kako tvrdi bio konceptualne naravi pristupa rješenju problema.

„Najviše je izgubila BiH. Razlozi zbog kojih su propali pregovori su konceptualne prirode i viđenja BiH što bi ona trebala biti. S jedne strane imate težnju hrvatskih političkih predstavnika da to bude suština Dejtona, zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Od strane bošnjačkih predstavnika, većine njih je vrlo jasna tendencija da od Federacije naprave bošnjačku Republiku Srpsku, da hrvatski narod svedu na manjinu i naravno da nemaju partnera za taj projekat i to je razlog zašto su propali pregovori“, istakao je.

I današnje poruke iz Brisela kazao je, jasno pokazuju da Evropa neće dići ruke od BiH uprkos svim težnjama da ovaj dio Federacije bude podrška onim retrogradnim stranama koje nikada neće reći da Rusija radi agresiju na Ukrajinu.

S obzirom na to da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović nedavno uputio pismo brojnim evropskim dužnosnicima i članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira , u kojem ih je informiraro o pregovorima o izbornoj reformi i spremnosti na teritorijalnu reorganizaciju ukoliko se situacija ne bude mijenjala, Cvitanović je kazao da bi takva odluka, odnosno drugo uređenje BiH temeljeno na federalizmu bila najbolje rješenje za BiH.

„Zaključci sa Sabora su vrlo jasni i oni su okvir oko kojeg bi se svi predstvanici hrvatskog naroda trebali kretati pa i oko Zaključka broj 7. koji po meni uopće nije nešto radikalan. On govori na način da ako netko pokuša još više minorizirati položaj hrvatskog naroda u BiH da ćemo mi svim pravnim sredstvima krenuti u jednu potpuno drugo uređenje BiH temeljeno na federalizmu i konsocijacijskoj demokraciji, mislim da je to u konačnici možda i najbolje rješenje za BiH“, izjavio je Cvitanović.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a uoči sjednice HNS-a BiH kazao je da očekuje da se aktivira posljednji zaključak sa vanrednog sabora HNS-a i da se konačno krene u “institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH”.

Karamatić: Vrijeme da se krene u teritorijalnu reorganizaciju BiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare