Cvitanović: Schmidt je postupio racionalno, ne znam zašto iz RS traže “kruha preko pogače”

Vijesti 19. sep 202317:47 1 komentar
N1

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović je u razgovoru za N1 kazao da smatra da je visoki predstavnik Christian Schmidt postupio racionalno time što nije otišao u Banjaluku, te da mu nije jasno zašto iz RS "traže kruha preko pogače".

Već godinama recikliramo iste teme, a napredak se nikakav ne osjeti pogotovo u teškim političkim temama. Krivi su oni koji donose odluke, naravno da nisu građani i novinari“, kazao je Cvitanović

Da li je Schmidt kapitulirao?

Ne mislim uopće. Mislim da je Schmidt uradio racionalan potez ne odlaskom u Banjaluku u trenutku kada su visoke tenzije, ne dodajući ulje na vatru i da je pokušao dati doprinos da se stvari stabiliziraju i manje radikaliziraju“.

PROČITAJTE JOŠ

Imam potrebu reći jednu ili dvije rečenice o položaju RS. Entitet RS koji je skoro jednonacionalan ima takve instrumente da može blokirati sve procese u državi i da se nijedna odluka ne može donijeti bez njih. Ne znam zašto traže kruha preko pogače, i zašto ovako radikalan stav prema međunarodnoj zajednici koja je najzaslužnija da imamo kakav takav Ustav i mir dugoročno“, kazao je Cvitanović.

Smatra da međunarodna zajednica želi odgovornost prebaciti na domaće institucije.

Imamo nametnute izmjene i dopune Kaznenog zakona na osnovu kojeg je potvrđena optužnica protiv Dodika. Mislim da je cilj međunarodne zajednice prebaciti odgovornost na domaće institucije“.

Kada je riječ o bilbordima koji su osvanuli u Banjaluci, Cvitanović je kazao:

“Možda su najteže poruke za povratnike. Možda je i negdje cilj da se pošalju poruke straha. Nakon svega što se dogodilo, još plašiti one koji su se vratili je nedopustivo”.

Potom je ponovio stav da podržava odluku Schmidta da ne ode u Banjaluku.

Šta je trebao, izazvati sukob? Ako je imao sigurnosnu procjenu da ne dolazi jer se može dogoditi incident, zar nije odgovoran potez odgovornog čovjeka da se prolongira posjeta Banjaluci? Ja sam siguran da je s tim razlogom tako postupio, siguran sam da je pokazao nametanjem amandmana da ima kapacitet i autoritet da donosi odluke“.

Neki ga nazivaju “predstavnikom za FBiH?”

Schmidta tako nazivaju oni koji se svrstavaju sa istima iz Banjaluke, entiteta RS koji se nazivaju ruskim igračima. Oni iz Sarajeva koji se najviše kunu u BiH tako se ponašaju, to su prvenstveno predstavnici DF-a. To puno više govori o njima, nego o visokom predstavniku. Nema pravo jedan član Predsjedništva takvog zvaničnika nazvati “klaunom”. Mislim na gospodina Komšića“.

Kako ih Dodik naziva?

Zar mislite da bi ičim branio Dodika? Ja žalim za stoljetnim hrvatskim poručjima u RS. Ko god je spreman toga se odreći od Hrvata, ne misli dobro Hrvatima u BiH. Za mene je osobno najveći problem politički Željko Komšić, možda je za zemlju veći problem Dodik. Politički najviše štete odnosima u BiH u svojih 14 godina djelovanja nanio je Komšić. Dodik u okolnostima geopolitičkim kakvi jesu, svojom naklonjenosti prema Rusiji, nametanjem zakona koji su protivni Ustavu, definitivno udara na suverenitet i integritet BiH“, kazao je Cvitanović.

Gospodin Komšić niti je legalista niti se ponaša u skladu sa Ustavom. Jasno kažem da se ne slažem s Dodikovim stavovima. Komšić je visokog predstavnika nazvao klaunom, a stotinu puta ga je pozivao u pomoć. Govorim o političkom licemjerju“, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare