Cvitanović: Za SDA postoji jedna opcija pregovora, a to je razvlačenje

Vijesti 05. nov 202118:33 > 22:00 1 komentar

Konstitutivnost naroda i legitimno političko predstavljanje temeljna su ustavna kategorija s kojom se ne može trgovati, tako glasi naslov saopštenja HNS BiH koji je danas zasjedao. Gost Dana uživo bio je Ilija Cvitanović, član Predsjedništva HNS-a i predsjednik HDZ-a 1990, gdje je ponovio da nema brisanja nacionalnih imenica iz Ustava BiH. Otkrio je i u kome vidi najvećeg krivca u kočenju izmjena Izbornog zakona: "Za SDA kontinuirano postoji jedna opcija pregovora - razvlačenje", rekao je, te podcrtao da u njima vidi više krivice za trenutno stanje nego u Dodiku.

“Mi smo spremni za djelomičnu izmjenu Ustava, za dio diskriminacije iz Strasbourga. Ali, bojim se da sa strane SDA i stranaka sa sjedištem u Sarajevu postoji kontinuirano jedna opcija pregovora, a to je bježanje od dogovora i razvlačenje da što duže vremena prođe da se ne dođe do dogovora. No, ja sam siguran da američka administracija kada uzme jedan posao, kao što je uzela promjenu Izbornog zakona u BiH, da će to oni dovesti do kraja – nisam siguran da postoje političari u BiH koji će se smjeti suprotstaviti onomu što američka administracija bude predlagala”, odgovorio je Cvitanović na pitanje kako vidi posjetu Palmera i Einhorst.

“Po onom što smo vidjeli, oni će ponuditi neku vrstu kompromisnog rješenja, koje će biti na bazi legitimnog predstavljanja i koje će zadovoljiti i presudu Ustavnog suda BiH, a zadovoljit će i mogućnost kandidiranja onih koji su bili spriječeni kandidirati se. Oni za deset dana opet dolaze u BiH i vjerujem da će to ponavljati dok ne dođe do dogovora”, rekao je i ponovio da za HNS neće biti prihvatljiva bilo kakva vrsta parcijalnog dogovora, te da će on podržavati Čovića sve dok se drži njihovog sveobuhvatnog dogovora.

Upitan ko nosi najveću odgovornost za trenutnu situaciju, Cvitanović navodi da odgovornom smatra Stranku demokratske akcije.

“Kada govorimo o izmjenama Izbornog zakona BiH, najveća odgovornost je na SDA i njihovim partnerima, tzv. ‘ničijim legitimiranim pro-bosanskim strankama. Ogromnu odgovornost za stvari u BiH oni nose, usudio bih se reći i veću odgovornost od samog Dodika”, naveo je.

Imao je i poseban komentar o pozicioniranju različitih strana u BiH.

“Kada vidite opciju iz Banjaluke koja je donedavno govorila o odcjepljenju, drugu u Sarajevu – koja je apsolutno unitaristička, i kada uzmete treću stranu, a to je hrvatska politika, onda vidite da ona povezuje ove dvije strane i drži ovu državu još uvijek jedinstvenom i učinit će sve da tako i ostane”, stav je lidera HDZ-a 1990.

Tri različite strane spomenuo je i u odgovoru na pitanje da li Christian Schmidt objektivno informiše međunarodnu zajednicu.

“Čini se kako Schmidt nije sam pisao posljednji izvještaj, nego administracija koja za Visokog predstavnika radi već godinama. Selektivno je napisan izvještaj, jer se u njemu ne spominje ‘treća strana’ “, rekao je, a to su za njega politički predstavnici Bošnjačkog naroda, za koju je izostala kritika, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare