Da bi izbjegli upis u registar pedofila RS prijavljivali boravak u FBiH

Vijesti 15. mar 202315:02 0 komentara
NSRS/Ilustracija

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) “pretresli” su danas Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. Prema iznesenim podacima, u aktuelnom registru koji postoji od 2018. godine upisano je oko 200 osoba za ovu vrstu krivičnih djela.

Iako je zakon od usvajanja pretrpio određene izmjene, predlagač je uvidio da u praksi postoje slučajevi da su osuđenici za krivična djela protiv polnog integriteta djeteta u Republici Srpskoj, prijavljivale mjesto stanovanja u “graničnim opštinama” u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za razliku od postojećeg zakonskog rješenja, novim je predviđeno da se u registar upisuju i pravosnažno osuđena lica u Bosni i Hercegovini ili drugim zemljama, ali i presuđeni za ova krivična djela po zakonima koji su prestali da važe.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da podaci ostaju u registru 20 godina od pravosnažnosti presude.

Iako su pojedini poslanici u svojim izlaganjima zaražili da registar bude javan, on će ostati tajan i dostupan organizacijama, ustanovama i institucijama u Republici Srpskoj koji u poslovanju ostvaruju neposredan kontakt sa djecom. Kako je i ministar istakao, te organizacije i institucije dužne su prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja osobe kod MUP-a zatražiti provjeru da li je osoba upisana u registar.

Od 8.000 do 15.000 KM kazniće se odgovorni ukoliko te podatke ne zatraže. Kao i ranije i novi zakon predviđa da pravosnažno osuđeni za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece, dužna da se nakon izdržane kazne javljaju nadležnoj jedinici MUP-a koju su dužni da obavještavaju i o svakom putovanju.

Ukoliko se ogluše o te odredbe ili ukoliko se ne budu uzdržavali od posjete mjestima na kojima se okupljaju djeca, rizikuju novčanu kaznu od 1.000 do 5.000 KM ili kaznu zatvora u trajanju od 30 do 60 dana.

Podršku zakonu najavili su i poslanici stranaka opozicije. Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić smatra da u Republici Srpskoj treba pojačati nadzor nad osuđenim pedofilima i onima koji izađu iz zatvora kako ne bi ponovili isto krivično djelo.

Tokom skupštinske rasprave Žunić je rekao da udruženja i institucije koje rade sa djecom treba da imaju pristup podacima iz registra. Ipak, upozorio je da bi javno objavljivanje registra moglo dovesti do osvete roditelja djece koja su doživjela određenu traumu.

“Broj skrivenih pedofila u Republici Srpskoj je veći od 200 osuđenih”, istakao je on.

Poslanik SDS-a Milan Petrović smatra da lica koja su počinila krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece treba da budu doživotno osuđena.

“Ostaje da pravnici sagledaju da li će se registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece javno objavljivati”, istakao je Petrović.

Za razliku od njega, poslanik liste “Za pravdu i red” Zagorka Grahovac smatra da ovaj registar ne bi trebalo da bude javno objavljen, jer bi ova lica bila javno linčovana.

“Treba više razmišljati na način da ovaj registar bude upotrebljen na način da ova lica budu liječena”, istakla je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!