Da li će Dodik ostati usamljen?

Vijesti 04. jul 202319:40 0 komentara

Sastanak u Konjicu. Šokantne izjave Milorada Dodika o genocidu, ali i njegova retorika i djelovanje, sve navedeno natjeralo je Našu stranku da "povuče ručnu" ili kako je za N1 kazao državni parlamentarac, Predrag Kojović: "Nismo više spremni glasati u skladu sa koalicijskim dogovorima postignutim i sa SNSD-om."

Ovo podrazumijeva i podršku novom ministaru finansija koji dolazi iz ove stranke.

“Ja lično, rekao sam Dodiku nakon ovnog u Konjicu da neću glasati za njegovog ministra. Nije mu bilo drago, ali to je tako”, kaže Kojović za N1.

Ovo se neće promijeniti dok traju napadi na BiH, njen ustavni poredak, integritet i Dejtonski sporazum, dok se vladajuća kolacija ne vrati na implementaciju 14 prioriteta iz evropskog puta, što je bila i svrha njenog formiranja, dodaje zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu.

Bez Kojovića i Sabine Čudić u Zastupničkom domu Parlamentrane skupštine BiH, vladajuća koalicija nema većinu.

“Mi smo uvijek ti koji hodaju okolo s ispruženom rukom, nude racionalne kompromise koji su dobri za sve. Ne plaše se nepopularnih odluka, ako će to dovesti do boljeg, to je Naša stranka. I ta, takva Naša stranka, Dodik nas je doveo u takvu situaciju. Sa takvim Dodikom kakvog smo vidjeli u Konjicu, nije moguće napraviti bilo kakav dogovor”, dodaje Kojović.

O “povlačenju ručne” kako nam je kazao visoki zvaničnik Naše stranke, razgovara se i u klubovima NIP-a i SDP-u, no nije mogao reći kakve odluke će u konačnici donijeti. S druge stane i Denis Zvizdić i Saša Magazinović potvrdili su kako dnevnim redom sjednice nije planiran izbor novog ministra finansija BiH. Magazinović je dodao “da ne vidi prostor da bi dnevni red mogao biti dopunjen”.

Sutra se, kako doznajemo, održava i vandredna sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će se govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji. A ona je dramatična , mišljenja je SDS-ov zastupnik, Mladen Bosić koji poručuje kako pobjednik može biti samo jedan.

“Ovdje mora biti pobjednik i poraženi. Hoće li to biti Schmidt i oni koji ga podržavaju ili oni koji donose odluke u Republici Srpskoj – to ćemo vidjeti”, kaže Bosić.

Safet Kešo, parlamentarac iz SDA komentira: “Vi znate da je zakon koji je Visoki predstavnik nametnuo, da je on na snazi od 2.jula. A to trebaju čitati svi oni koji primaju plaće u Tužilaštvu, u sigurnosnim agencijama, oni koji provode zakone. Trebaju raditi svoj posao.”

S druge strane zastupnici SNSD-a i Ujedinjene Srpske složni, zakoni koje je poništio Visoki predstavnik biće uskoro objavljeni u Službenom glasniku RS-a i to nije upitno.

“Smatram da nijedan građanin ne bi trebao prihvatiti zakone koje nisu donijeli izabrani zvaničnici u BiH, posebno ne u 21. vijeku”, kaže Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, dok Miroslav Vujčić iz SNSD-a podvlači: “Nećemo odustati od svojih stavova. Naravno mi smo za dogovor, ali se treba poštovati naš stav.”

Dok Naša stranka zbog sastanka u Konjicu “povlači ručnu”, Milorad Dodik na svom twitter nalogu posljednjih dana piše o unutrašnjem dijalogu koji je potreban i koji ne odgovara dijelu međunarodne zajednice. Upravo s tim “jednim dijelom”, tačnije, s američkim ambasadorom u BiH danas je razgovarao Dragan Čović, lider HDZ-a.

Nakon nedavnih poruka kako su neprimjerene izjave koje dolaze iz RS, danas je ispod slike sa Michaleom Murphyijem napisao: “Najbliže partnerstvo sa SAD ostaje ključ brzog puta u EU i NATO.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!